Yaprak Biti Sorunu
Oğuz Bey,
Bionem'i balkondaki saksılarım için tavsiye ettiğiniz ölçülerde düzenli olarak kullanıyorum biliyorsunuz.
Hemen hemen haftada 3-4 kere de balkonumda bitkilerimi yakından gözlemler, incelerim.
Dün akşam ise hayretler içinde kaldığım bir şey gerçekleşti:
İrkilerek gördüm ki, 15 cm boyuna ulaşmış biber fidemin bir büyük yaprağının üzerinde onlarca yeşil renkte yaprak biti vardı. Bir kaç tanesi tam ergin boya gelmiş, bir düzine larva ve bir o kadar da larvadan çıkmış yavru yeşil yaprak bitleri. Yaprağın altını çevirdim, orada ağırlıkla larvalar vardı. Panikle bitkinin diğer kısımlarını da kontrol edip, hemen o bit sarmış yaprağı gövdeden ayırıp imha ettim. Bitkinin diğer kısımlarında ağır bir durum yoktu, akan suyun altında güzelce mekanik temizleme yaptım.
Aklımın almadığı bir şey var:
Bionem uyguluyor olmama karşın, belki bir veya birkaç gün içinde böyle bölgesel ve yoğun bir oluşum nasıl olabildi?
Balkondaki diğer bitkilerimi de kontrol ettim, onlara bulaşan bir şey yoktu Allahtan!
Elimde akarisit vardı ama o biber dahil hiçbirine uygulamadım. Vaktim olmadığından henüz Bionem de uygulayamadım o vaka üzerine.
Neden olmuş olabilir? Ne dersiniz?
Bir de, Bionem'i uygularken, güneş altında olmaması, belli ısı aralığında uygulanması veya akşam gün batımı sonrası uygulanmaması gibi uygulama şartlarımız var mı?
|