View Single Post
Eski 04-06-2009, 15:35   #844
fatihes
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-05-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cmerih Mesajı Göster
Arkadaslar cehaletimi affediniz; bu bitkiler normal topraktayken fazla sulayinca ölüyorlar cürüyorlar da nasil oluyorda topraksiz tarimda devamli su icinde bulununca birsey olmuyor?
Bende bu konuların acemisiyim dilim döndüğünce anlatayım tabi ustalar daha iyi bilir.(bu konuda kudret beyin yukarıdaki mesajlarını okuyabilirsin)

Aslında topraksız katı ortamlardada çok sulayınca ölebiliyor. Bitkiyi çok sulayınca hava alamıyor. Bu nedenle agregatın yani kullanılan katı ortamın çok geçirken ve drenajında çok iyi olması lazım.Bende bu yıl katı ortam deniyorum ama topraksız tarım için duran su veya akansu kültürü sanki biraz daha mantıklı. Bu ortamlarda bir hava motoru ve hava taşlarıyla bitkinin istediği havalandırma kolaylıkla sağlanıyor. Katı ortamda havalandırmayı ayarlamak daha zor sanki , bitki verdiğimiz sudaki besini alıyor ama ortam birdahaki sulamaya kadar yine ıslak kalabiliyor ve tekrar suladığımızda bukez çamurlaşma oluşuyor buda bitkinin hava almasını engelliyor dolayısıyla gelişimde çok yavaş oluyor.Hatta geriye bile gidebiliyor.Az sulama yaptığımızdada bu kez bitkinin aç kalma ihtimali doğuyor. Özellikle fide boydayken sulamaya çok dikkat etmek lazım. Yaani saksı ortamında kesinlikle hava sirkulasyonu şart. Ben kendi gözlemlerimi aktardım. Ben kök başına günde yarım su bardağı su vermeye korkarken gelişimini tamamlamış bitkilere hergün nerdeyse 1-2 litre su veriliyor bu bitkilerde durum nasıl oluyor bilemiyorum, benim bitkiler henüz okadar büyümedi

fatihes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön