View Single Post
Eski 04-06-2009, 10:13   #968
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Sn.emrezgi,

Bizler buradaki deneyimlerimizde genellikle ya zararlı (kırmızı örümcek, pamuklu bit) ya ya da daha sıklıkla yetersiz ortam nemi nedeniyle yaprak kenarlarında kuruma gözlemledik.
+ Bir de, aşırı rüzgarlı ortamda kaldıysa veya bulunduğu yerde sıcak rüzgar estiyse de yapraklarda kuruma oluyor; ben yaşadım.

Dolayısı ile yapraklarınızın özellikle alt yüzeylerine ve de yaprakların gövde ile birleştikleri noktalara bakıp normal dışı bir oluşum, zararlı vb olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bir zararlı varsa, ona göre hareket ederiz. Zaten, Sn.BenBen1967 pamuklu bit ile ilgili mücadele hakkında sizi yönlendirmiş. Ayrıca forumumuzda bitki hastalıkları uzmanlarımız var; onların bilgilerine de danışabileceğimiz başlıklar var: Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları

Unutulmaması gereken önemli bir konu da; yapraklardaki bu kararma oluşmadan 1 hafta kadar bir süre önce yüksek azotlu bir gübreyi ölçüsünü kaçırarak kullanıp kullanmadığınız. Gerçi böyle bir durumda kuruma sadece kenarlarda kalmaz, tüm yaprağa yayılarak yaprağı kavurur; ama bunu da ayrıca belirteyim istedim.

Gözlemlerinizi paylaşırsanız, buradaki tüm gardenyaseverlerle birlikte hareket eder, bitkinizi kurtarırız inşaallah.

Sn.BenBen1967,

Herşey bu forumla başladı.

Emin olun, dün şaka yollu olarak Sn.Koyu yeşil ile yaptığımız uygulama gibi gelişti herşey.

Kokulu çiçeklere olan ilgim, buradaki teknik uzman arkadaşların ilgi ve yardımları ile benim de tutkulu yaklaşımım, deneme yanılma iştahım ve yoğun gözlemlerimle birleşerek buraya kadar gelebildim. Teknik olarak hiçbir altyapım yok. Fark ettiyseniz ben bu forumdaki teknik arkadaşlarımızdan, uygulamacı üyelerimizden ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızdan edinmediğim hiçbir teknik bilgiyi kesin ifadeler ile aktarmıyorum. Sadece tecrübe ettiklerimde kesinim.

Bu anlamda, elimden gelen her türlü desteği vakit bulabildiğim sürece vermeye devam inşaallah.

Takıntı konusunda tamamen haklısınız

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 Mesajı Göster
Emrezgi kuruma ve yaşatma hakkındaki tüm bilgiler sayın hocamız Lerdemir tarafından itinayla cevaplanır. Ciddi bir şekilde gardenya takıntısı vardır ( sanki bende yok). Ama bu işe kendini adamakla kalmadı bu uğurda her türlü bilgiye sahiptir.
Not:Lerdemir bu konuda ciddiyim sakın dalga geçtiğimi sanmayın.

Sn.Poyraz__2007,


3 yılda 1 cm. bile büyümemiş olması mümkün değil. Ölmeden bu şekilde devam ettiyse zavallı bitki sürünüyor demektir. Hiçbir isteği karşılanmıyordur; toprak isteği, ısı isteği, ortam nemi isteği, ışık isteği.

İkiniz de birbirinizi sevemediyseniz, artık daha da devam etmeyin; gardenya seven bir yakınınız varsa ona emanet ve hediye edin gardenyanızı.

O da önce Sn.emrezgi'ye tavsiye ettiğim şekilde zararlı kontrolü yapsın. Bir sorun yoksa, ardından ideal bir saksı harcı hazırlamaya koyulsun (forumda karışım oranları var; fazla zorlamaya da gerek yok derse torf, perlit, bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi/humus karıştırsın bir güzel).

Gardenyasını saksısından çıkarıp köklerini gözlesin, beyaz mı kararmış mı diye, gerekirse kök budaması yapsın, köklerinin arasında zararlı var mı ona da baksın.

Sonra, bitkinin kökleri saksının alt deliklerinden henüz çıkmamış durumda ise aynı saksıya, çıkmış ise bir boy büyük saksıya alsın.

Mümkün mertebe yağmur suyu ile, olmazsa klima tahliye suyu ile, o da olmadı kireçsiz iyi su ile sulasın. Sulama suyuna forumda Sn.Mine Pakkaner'in belirttiği oranda aspirin ve limontuzu ilave etsin.

Bunlarla beraber, sulama suyuna dengeli bir besin de ilave ettiği zaman değmeyin gardenyanın keyfine. E tabi bizimkine de...

Aksi takdirde yazıktır, ızdırap çektirmeyin gardenyaya...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Poyraz__2007 Mesajı Göster
... ne ben onu nede o beni birbirimizi sevemedik bi türlü...


Düzenleyen lerdemir : 04-06-2009 saat 10:33 Neden: Rüzgar etkisini ilave ettim.
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön