Kişisel olarak söyleyeyim ki B5A'nın forumdaki ilk kullanıcılarından birisiyim ve şu anda talepten dolayı satışını yapıyorum aynı zamanda kullanıyorum ve çokta memnunum sadece orataya çıkardığı doğal sonuçlara çare bulmak zaman alabiliyor **** beni tıkayabiliyor. B5A organik tarıma doğrudan giriş yapmama neden oldu doğrusu böyle bir gübreyi kullanmanın en büyük avantajı benim için bu ve benzeri ürünleri kullandıktan sonra zehir tabir ettiğimiz kimyasal insektisitleri kullanmama isteği oldu. Ancak görüyorum ki gerçekten kullandığımız bu ürünü devam ettirmenin yolu organik devam etmek veya kullanım prosedürlerini uygulamak.
İşte insektisit ihtiyacı organik bu ürünü verdikten sonra diğer atılacak ilaçlarında organik olması isteğini doğuruyor. Bu amaçla forumdan sevgili Mine Pakkaner hanımefendinin ev yapımı ilaçlar başlığından yararlanıyorum ve bitkilerimdeki zararlı va hastalıklar için oradan yararlanıp kendi ilaçlarımı yapacağım. Bunun dışında dışardan organik sıvı yaprak gübresi yapımıyla ilgili bilgiler edindim ayrıca Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünden Ziraat Mühendisi arkadaşım sevgili Adnan Cengiz organik tarımla ilgili benden desteklerini esirgemiyor aynı zamanda B5A yı sebzelerde kulanmasını iyi bilen birisi ve b5a yıda organik tarımda kullanan ve yine organik tarım literatürünü iyi bilen bir arkadaşım ve ondan sürekli destek ve yeni ilaçlar ile ilgili destek ve görüş alıyorum.
B5A çok farklı bir gübre onu kullandıkça sürekli şaşırıyorum çünki alıştığımız gübre etkisi gibi gözlem vermiyor mesela bitkilrde kullandığınızda bazen insana saçını başını yolduracak derecede endişe verdiriyor ancak sabredip kullanmaya devam ettiğinde ise işte o şaşırtıcı sonucları geriden geliyor hatta suni gübrelerin veremediği ölçülerde. Mesela daha yeni edindiğim bilgilerle B5A nın geçen yılki kuraklık alanlarında kimyasal gübreleme ile 28 kg verime karşı B5A ile gübrelenen alanlarda 250 kg verim alındığını ve bitki söküldüğünde bile toprağın hala nemini muhafaza ettirdiğini öğrendim. Ayrıca erken kullanımından dolayı sonbahar ekimlerinde buğday ve arpalarda adeta yabancı ot ilacı atmışcasına bitkiyi kıştan sapsarı yanmış bitki görünümünde çıktığını bununda endişelere sebep verdiğini öğrendim ancak bu durum bilinenin **** görünenin aksine kök gelişimini fazlalaştırdığı ve baharda toprağın ısınmasıyla birikte önce açık sarı sonradan ise kimsayal gübre ile gübrelenen alanlara göre aradaki mesafeyi hızla kapatıp çok daha koyu ve güçlü bitki yapısı ve daha fazla dane bağlamış daha uzun yapıda başaklanma ile hasada bitkiyi götürdüğünü ve hasattada kimyasal gübrelemeye göre daha geç hasada geldiğini öğrendim. Her ne kadar Toprak tv de bu görüntülerin bazılarına yer verilse de çok daha fazla resim ve görüntüyü görme şansına sahip oldum zaten yakında B5A kullanılan alanlarda verim sonuçları bana ulaşacak.
Ancak şunu belitrmek istiyorum ki B5A ilaç değildir organik sıvı yaprak gübresidir. Etkisi itibariyle benim alıştığım ve eğitimini aldığım gübreleme bilgisinden çok farklı bir etki mekanizması var ve etkileri güvenip 3 uygulamayı doğruca (2. den sonra kesin sonuç alınıyor ama tamamlamak gerek) yapınca sonuçları gerçekten diğer gübrelere göre hayret verici oluyor.
Açıkça söylemek gerekirki sabırsız insanlar bu gübreyi kullanmamalı ve ayrıca kendisini 3 günde gözle görülür etki yapmasını bekleyenlerde **** normal yaprak gübreleriyle aynı görsel etkiyi görmek isteyenlerde kullanmamalı. Zira B5A yı toprağa verdiğinizde çalışma şekli önce topraktaki arızaları giderme yönünde sonrasında arıza giderilince organikleşen ve kullanılır hale gelen besin maddeleri bitkideki gelişmeyi tetikler şekildedir.
Ancak gördüğüm o ki bizler bitkdeki doğal sonuçları dahi görmeyi unutmuşuz çünki azot verip sürgün gördüğümüzde bunu sağlıklılık olarak algılıyoruz oysa toprağın ne hale geldiğini çoğunlukla sonuçlardan sonra görüyorum kısacası toprağını düşünmeyenler eski gübreleri kullanmalı.
Ayrıca şurayada açıklık getirmek istiyorumki B5A etki mekanizması itibariyle muadili olmayan bir gübre fakat sonuçları aynı olan diğer organik gübrelerinde hakkını yememek gerektir. Fakat B5A daki esas mantık toprağın insana kazandırılması ve zaten içinde var olan 16 elementin bitkiye kazandırılmasıdır yoksa şelatlı gübre verip onu dışardan beslemek değildir.
Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 07-06-2009 saat 23:54
|