View Single Post
Eski 02-06-2009, 22:01   #815
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Sn. lerdemir,

Gözlemlerinizin dayanakları ve sonuçlarını doğru gözlemlemişsiniz.

Aynı familyadan olan türleri melezlemek asırlar öncesine dayanan bir tekniktir, patlıcan giller familyasından olan pepino ve patlıcanın ters tozlanması sonucu salatalık şeklinde pepino meyveleri üretildiği bilinmekte.

Yine son zamanlarda ortaya çıkan sebze ağaçlarıda bu tekniklerin kullanılması sonucu ortaya çıkmakta. Patlıcan ağacı, domates ağacı, kabak tadında karpuzlar vb.

Aynı familyadan 2 türün melezlenmesi sonucu ortaya çıkan yeni türler, alt türleri oluştururlar. Laboratuar ortamında genlerinin oynanması sonucu ortaya çıkan türlere ne isim verilir bilmiyorum.

Sonuç olarak, ful yasemin ful ve normal yaseminin birleşiminden ortaya çıkan alt türlerdendir.

Saygılar.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Ben gövde yapısı olarak da farklılaştıklarını gözlemliyorum.

Ful yasemini, esas olarak, normal yasemine göre zararlılara ve ortam koşullarına daha dayanıklı olan ve fakat daha az sayıda çiçek açan Ful (jasminum sambac) anacının üzerine, fule kıyasla çok daha fazla sayıda çiçek açan ve fakat çiçekleri hemen hemen bir gün içinde ölen ve ortam koşulları ile zararlılara karşı daha narin olan normal yaseminin melezlenmesi ile ortaya çıkarılmış bir yasemin türüdür.

Böylelikle, ful anacının dayanıklılığı ile yaseminin verimliliğini birleştirmişler. Bu konuda asıl bilgiyi üretici Sn.Mutlu Kutlu'dan almamız en sağlıklısı olacaktı, ancak benim bildiğim kadarıyla durum bu.

Gözlemlediğim kadarıyla ise, ful yasemininin yalnızca kök boğazındaki övde yapısı normal ful ile aynı. Yaprakları ise normal ful (jasminum sambac) ile benzeşirken, gövde yapısı yasemine benzer bir biçimde sarılıcı/sarmaşığımsı özellikte.

En önemli farklılaşma ise çiçeklerde elde edilen sonuçtur bana göre:

Ful yasemininin çiçekleri, normal yasemininkinin aksine incecik değildir, narin değildir ve tek günlük değildirler. Sanki fulün katmerli ve etli yapraklara sahip olan çiçeğinden dayanıklılık geni almış gibiler.

Özetlersek; bir fulden, sanki yasemin gibi çok sayıda ve fakat ondan çok daha kalıcı çiçekler elde etmenin yolunu ful yasemini melezi ile bulmuşlar!

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön