Sevgili Cengiz Bey bu yıl yağışlar iyi bu bir şans. Siz bu yılki yaptığınız dikimlerle bu şansı iyi değerlendirmiş oldunuz. Belki de minik öğrencilerin emeği boşa gitmesin diye; yağmur bol yağmıştır.
Bu tür uğraşlarda başarının temel şartlarından biri de çevreye uyumdur. Çereye uyum derken her türlü uyumdan söz ediyorum. Dikeceğimiz bitkilerin dikim yapacağımız yere uyum göstermesi gereğini hep biliyoruz. Yine dikim işinin en uygun mevsimde yapılması gereğini de biliyoruz.
İşaret etmek istediğim bunlar değil. Yaptığımız çalışmanın çevredeki insanlarca kabul görmesi ve deteklenmesi her şeyden önemlidir. Çevrede yaşayanların desteklemediği bir ağaçlandırma çalışmasının başarı şansı zayıftır. Çeverde yaşayanların reddettiği, muhalefet ettiği bir çalışmanın başarı şansı ise çok zayıfyır. Bu muhalefet az ya da çok husumute dönüşmüşse ya da dönüşme ihtimali varsa bu çok tehlikeli bir durumdur.
Tanıdığım bir ağaçlandırma meraklısı böyle bir muhalefeti öngöremediği için, kendisi ve emek verdiği ağaçları, büyük zararlara uğradı. Bir gecede binlece ağacını kesivermişler. Çok üzüldü. Failler bulunamadı. alandaki geriye kalan onbinlece ağacın da aynı akıbete uğraması ihtimali aklını başından alıyor, uykularını kaçırıyordu. Sonunda Alandaki haklarını bir başkasına devretmek zorunda kaldı. Tek ağaçları yaşasın da kendinin olmasındı. Şimdi ağaçları yaşıyor. Devralanlar çok iyi bakamasalar da en azından çevredeki düşmanca davaranış baskısı ortadan kalmış bulunuyor.
Bu örneği neden anlattım. Bu minik öğrencilerin olaya katılması çok olumlu bir olay olmuş sizi, öğrencileri ve öğretmenlerini kutlarım. Onların kazanılması önemli bir başarı. Minklerin desteği devam ettiği sürece aileler de kazanılabilecektir.
Sevgilerimle, kolay gelsin diyorum.
|