quercuslover,
İlk olarak belirteyim ne mühendisim ne mimar benim anlattıklarım sadece benim doğrularım. Bu işleri yinede en iyi onlar yapar.
Ben inşaatı 2006 yılında bıraktım dolayısı ile verebileceğim fiyat bilgileride çok güncel olmayacaktır.
Alt kat 50 m2 net ise örmeniz gerekecek taş duvar m2si
50cm sub basement yüksekliği
260 ilk kat tavan yüksekliği
70 cm 2. kat kenar yüksekliği dersek
3,80m duvar yüksekliği ile
((3.80 x 5.80) x 2) + ((3.80 x 10.80) x 2) =126,16 m2 duvar örülmesi gerekir.
Ben ustaya bir uyanıklık yapıp bir kenarı 5,80 ise digeri 10 olarak hesaplatmıştım. İkna yeteneğimi yoksa ustanın mı boş anımıydı bilmiyorum. Bu ufak detaylar size toplamda tasarruf sağlayacaktır. (6 m2)
Duvar için malzemeyi ustaya sorun ne lazımsa mümkünse siz temin edin. Günahlarını almayayım ama en iyi usta bile biraz daha para kazanmak ister.
126m2 x 0,4m (duvar kalınlığı) = 50m3 taşa ihtiyacınız olacaktır. Beton payını hiç hesaba katmadan, sadece taş gibi hesaplıyorum çünkü taşın büyük kısmı fire olacaktır.
Benim zamanıma göre 40TL işçilik 40TL malzeme dersek
80x126=10.080 TL
Başlamışken bir iki tecrübemide paylaşayım. Taş bina için, inşaatı yaptığınız zemin altına ilk önce içi demirli, beton lento çerçevesini dökün. Tamamen donduktan sonra (ortama ve katkıya göre değişsede 21 gün diyorlar) taş duvarı örmeye başlayın. İlk katın duvarı üzerinede demirli bir lento betonu dökün. Sub basement kısmını ilk kat duvarları çıktıktan sonra yapın. Ben sub basement kısmını yaparken duvarların içine eski inşaat tahtalarını koydum daha sonra işe yaramayan, duvardan artan moloz taş artıklarını zemine serdim ve onun üzerine beton döktüm. Bu kısımda banyo tesisat için ayrı bir yükseklik farkı olması gerektiğinide sakın unutmayın. Sub basement betonunun taş duvarlardan tahtalarla ayrılması ona bağımsız hareket etme olanağı tanıyor ve zemindeki çökmelerden ve onun yükünden evin daha az etkilenmesini sağlıyor gibi geldi.
Sub basement anlattığım şekilde iki işçi ile yapabileceğiniz bir şey. Çok yüksek bir rakam tutmaz ama onada fazladan 1,000 lira ekleyelim.
11,080
Ara kat için ben yapabileceğimi bildiğimden ahşap tercih etmiştim. Ses izolasyonu dışında bence betondan daha iyi.
Bu kısmı ne yazık ki boş geçeceğim. Elimde ne güncel ahşap m3 fiyatı var ne beton ne kadara olur, bilemiyorum.
Çatı için bana verilen fiyat
ahşap iskelet, iç 2. sınıf çam lambri üstü membran + alaturka kiremit 15.000TL idi.
Ben biraz takıntılı olduğumdan bu şekilde istemiştim. Alaturka kiremit bildiğim kadarıyla diğerlerinden çok daha ağır ve çatıya çok fazla yük biniyor. Kullanılması gerken ahşap artıyor. Sanırım daha ucuz malzemelerlede çatı yapılabilir.
Ara kat, iç bölmeler ve merdiven olmadan şu ana kadar 26.080 oldu. Elinizde uzaktan baktığınızda eve benzeyen birşey oldu. Ama bu masrafların düşmeye başlayacağı anlamına gelmiyor ne yazık ki. Hatta korkutayım biraz, yeni başlıyor
Doğramalar, tesisat, döşemeler, mutfak vs bunların hepsi isteğe göre o kadar değişiyorki.
Pvc mi ahşap mı pencere istiyorsunuz? Kepenk istiyor musunuz? Kullanacağınız fayans hangisi? Elektrik tesisatı duvaramı gömülecek sıva üstümü olacak?
Bunları size kalem kalem hesaplayıp fiyat garantisini ancak işin ehli firmalar verebilir ve imzasını atar. Ama o firmadakilerin maaşlarının bir kısmınında ev maliyetine eklendiğini unutmayın. Bu yüzden göze alabilirseniz döktüğünüz her damla ter evinizin maliyetini düşürecek hatta maneviyatını artıracaktır.
Bahsettiğimiz ev 80m2, saray yavrusu değil. Bu bakımdan ekonominiz, zamanınız ve özellikle sağlığınız el veriyorsa bu yola girin ve kendiniz mütahit olun derim.
Saygılarımla
Kerem Akyar
alıntıdır:
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1243857311