View Single Post
Eski 01-06-2009, 11:16   #84
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Gül şerbeti


Bazı kimselere şerbet dolu kadehler sunarsın, bazıları için o kadehler taş kesilir.
Gül verirsin diken olur, şerbetin zeh're döner
.
Mevlânâ

Name:  Gül serbeti973.jpg
Views: 4954
Size:  61.8 KB


Diğer kültürlerdeki durumu bilmem, ama Anadolu'da şerbet apayrı bir kültürdü... Daha sonra içecek sanayi haline gelince şerbet kültürü terkedildi, yerine hazır meyvasuları, gazlı içecekler doldurdu...
Çocuklarımız o eskinin tatlarından hiç birini bilmiyor...
Biz de unuttuk zaten...

İşte o unuttuğumuz belki de hiç tatmadığımız tatlardan örnekler:
Gül şerbetinden başka çiçeklerden yapılan menekşe şerbeti, zambak şerbeti, gelincik şerbeti... Meyvalardan yapılan vişne, çilek, kayısı, turunç, portakal, ahududu, frenk üzümü, koruk, limon, Somata (Badem şurubu), sübye (kavun çekirdeği şerbeti), harup (keçiboynuzundan), demirhindi... Ayrıca bal ve sirkeden yapılan sirkencubun ve daha aklıma gelmeyen pek çok şerbet ve şurup...

Biraz daha genç olsaydım sırf şerbet ve şuruplarını sunacağım bir şerbetçi dükkanı açardım...

Tabelada yazardı : Şerbetçiniz hassoman
Dönem dönem gençler için şerbet yapım kursları bile düzenlerdim...

Ama olsun, günün birinde yeniden bu tatlara dönüleceğini biliyorum. Çünkü artık bu kutu meyvasularından, gazlı içeceklerden ikrah geldi desem yeridir... Yeni ürünlerde sözde o yeni tatlar benden uzak dursun...

Evet, Anadolu'da şerbet denilince ilk akla gelen gül şerbetidir. Hani gül ve Anadolu diye bir araştırma yapsak o türkülerde, şiirlerde, manilerde, masallarda, tasaffufda inanılmaz bir gül zenginliğiyle karşılaşırız...

Şimdi gelelim Gül şerbeti tarifi reçetelerine...

Şimdi gül zamanı, kokulu güllerin en verimli zamanındayız.
Dostlarınıza bir güzellik yapın gül şerbeti için kolları sıvayın...
Gül şerbeti yapımı en kolay olanlardandır.
Aslında şerbet yapımları genel olarak çok kolaydır. Fazla zaman almaz... Az zamanda enfes bir sonuç...

Name:  Gül suyu.jpg
Views: 3979
Size:  24.2 KB
İşte size iki değişik yöntem:

Güneşte Gül Şerbeti:
1/2 kavanoz gül yaprağı (sıkıştırmayın)
5-10 adet gelincik yaprağı -yoksa hiç sorun değil-
bir çay kaşığı limon tuzu...

Limon tuzu ile suyu kaynatın... Acı sıcağı geçince gül yapraklarının bulunduğu kavanozun içine dökün. Ağzını kapatın, gül yaprakları beyazlaşıp renklerini suya verinceye kadar güneşte bekletin. Bu üç-dört gün sürebilir... Suyunu süzün... İçeceğiniz kadarını yarı yarıya şekerli suyla sulandırın... Buzla servis...

Çabucak gül şerbeti
Derince bir kabın içine iki avuç gül yaprağını koyun. Üzerine iki avuç şeker ve bir tatlı kaşığı limon tuzu ekleyin ve ellerinizle macun hale gelinceye kadar oğuşturun. Sonra üzerine oğuşturmayı sürdürürken azar azar su ekleyerek çoğaltın. Arzu ettiğiniz tadı bulunca ( şekeri azaltıp ya da çoğaltabilirsiniz...) bol kırık buzla ikrama geçebilirsiniz... Buzdolabında 4-5 saat beklerse daha güzel olur...

NOT: Gül yapraklarının beyaz ksımlarını kesiyoruz, gelincik yapraklarının siyah kısımlarını kopartıyoruz...
Bir gülü elinize alın. Sağ elinizle gülü üstten tutam olarak kavrayın (solak değilseniz) Sol elinizle gül yapraklarını dağıtmadan sapını çıkarın. Sonra sağ elinizde bir tutam olarak kalan gül yapraklarının beyaz kısımlarını makasla kesin.

Ya da:
Gülü ekmek tahtasına yatırın. Bir elinizle gülü bastırın, sapını dağıtmadan yapraklardan ayırın, diğer elinizle keskin bir bıçakla beyaz kısımlarını kesin. Bu daha kolayıma geldi...


Düzenleyen hassoman : 02-06-2009 saat 11:01 Neden: Ekleme
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön