View Single Post
Eski 30-05-2009, 02:04   #858
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Arkadaşlar, sorumu biraz değiştirerek tekrar soruyorum.

Sn. Remzi Sarıoğlunun,
858 nolu mesajındaki resimde görülen ideal zeytinlikteki, zeytin ağaçlarının ideal görünümü öyle mi olmalıdır?

Özür dilerim ama, o ideal zeytin ağaçlarının arasından kırlangıç geçer de, zeytin ağaçlarının dallarının arasından sinek bile geçemez.

Biz dedelerimizden, babalarımızdan kalan ağaçları buduyoruz, gençleştirme yapıyoruz.
Bunlar, Menemen, Aliağa ve Zeytindağ yöresi için, şakran, memecik, çekişte ve
diğer yerli türler.

Ayvalık ve Gemlik ile tanışalı 3_5 yıl oluyor.
Ben de 2 yaşında aldığım Ayvalık ve Gemlik fidanlarını dikeli, 2 yıl oldu.
Ançak fidanları yetiştirmeyi ve budamı pek bilmiyoruz.

Buralarda 4 yaşındaki bir Ayvalık, topraktan 1_1,5m. yüksekte ( yukarı doğru dik sürgünler vermiş ) dikdörtgen gibi görünüyor.

Yine buralarda budama yapılmasına rağmen(belki hatalı) bir Gemlik, yerden 1_1,5 m. gövde üzerinde, bir top gibi yuvarlak görünüyor.
Bakınız, bir de Sn. Remzi beyin ideal olarak gösterdiği Ayvalıklar, Gemlik gibi yuvarlak görünüyor.
Bu görünüm şekli ile bizim yerli zeytilerden ayrılıyor.

Bizim yerli türlerde en çok zeytin tanesi, gövde yan dallarında oluyor.
Gemlik için sormuyorum ama dik bir açıyla yukarı yukarı giden, büyüyen bir Ayvalık en çok meyveyi, yukarı giden sürgülerde mi veriyor?

Bir Ayvalık fidanına yerden kaç cm. yukarıda ve kaç tane taç vermeliyim ki ağaç yana doğru genişlesin, boyu en çok 4_5 m. olsun.

(Budama zamanın olmadığını ve taç vermenin 3_5 yılda tamamlanması gerektiğini biliyorum.

Teşekürler.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön