Aynı saksıda ya da yanyana birkaç bitkiyi birlikte yetiştirmek üzere sadece görselliği açısından değil bitkilerin birbirlerine verdikleri fayda açısından da yaklaşan bir literatür var. Örneğin bir bitki zararlısına yatkınlığı olan bir bitkiyi, sözkonusu zararlıyı uzak tutan bitkiyle birlikte ekmek üzerine çalışıyolar.
Geçen sene her süs bitkisi için hem ışık su toprak istekleri, hem kök derinlikleri hem de birbirlerine olan faydaları açısından "companion plant" (arkadaş bitki, eşlik eden bitki) öneren bir site bulmuştum arada bir bakıyordum ama bu sene tekrar bulamadım o siteyi ama şöyle bir site var, daha çok sebzelerden hangilerinin birlikte ekilmesinin iyi olduğuna ilişkin değerli bilgiler veriyor
http://www.sgaonline.org.au/info_com..._planting.html
sayfanın altına doğru bir tablo var, bitkilerin birbirine kattığı faydaları da yazmışlar, sebze yetiştirenlerin çok işine yarayacağını düşündüm. Bir bitkiyi bir diğeriyle korumak organik içerikli bitki ilaçlarından bile daha faydalı bence.
Bunun dışında ben geçen sene bazı bitkileri aynı saksılara ekmeyi denedim yer darlığından dolayı. Daha çok da lobelya ekmiştim boş kalan yerlere. Passiflora'nın ve limon diye aldığım mandalina ağacının dibinde çok güzel büyüdüler ama ıtırın dibine ektiklerim birkaç hafta içinde öldü. Sanırım lobelya ve ıtır (dolayısıyla sardunya da) çok uyumlu bitkiler değil. Aynı zamanda mandalina ağacının dibine lobelyalarla birlikte ektiğim ve ismini bilmediğim bir karanfil cinsi de kısa sürede kurudu.
Bir de pembe, beyaz ve siyaha yakın çok koyu mor renkte sakız sardunyayı aynı saksıya ekmiştim, bu sene mor olanın çingene pembesine yakın bir kırmızı tonu aldığını gördüm, sanırım top sardunyalar gibi sakızlar da birbirinin rengini değiştiriyor.
Gülüm yok ama gülün dibine sarımsak ekildiği zaman gülün kokusunu ve çiçeklerini arttırdığını duydum. Gülü olanlar için denemeye değer bence.
Aynı zamanda maydonoz da domates için iyi bir arkadaş bitki imiş, birbirlerinin aromasını arttırıyorlarmış, önümüzdeki günlerde üç domates fidemi geniş bir saksıya alıp dibine de maydonuz tohumları serpmeyi düşünüyorum.