Yukardaki mesajda da bahsettim. Dün çilek ağacını tamamen söktüm. Çilek ağacını monte etmek ve fideleri dikmek çok kolaymış. Dün sabahtan gece geç saatlere kadar çilek ağacını fidelere zarar vermeden sökmek için uğraştım.
Hem drenaj problemi yaşamaya başlamıştım (75 mm' lik ana borular orta bölümde fazla gelişen fidelerin kökleri tarafından tıkanmış durumda olduğu için su alt taraf geçmiyor ve 50' lik çatallardan taşmaya başlamıştı), hemde okulların tatil olması sebebi ile 15 Haziran' da sistemi zaten kapatacaktım veya kendi haline terkedecektim. Herhangi bir taşma veya deponuz susuz kalmasında dalgıç pompanın susuz kalma riskine karşı sistemi kapatmanın daha uygun çözüm olduğunu düşündüm.
Başlangıçta 75 mm boru çilek için bize fazla büyük bir çapmış gibi görünebilir ama dün söktüğüm kökleri gördükten sonra gözüm korktu. Borulardan kökleri çıkarmak için saatlerce uğraştım. Hydrotonun etrafına sarılarak beton gibi olmuş. Güneşle çok muhatap olan bazı fideler orta bölgede resmen tıkaç oluşturmuş.
Fideleri Ömerli' deki seraya göndermek üzere kendi besin deposu içindeki suya koydum ama umarım bozulma olmaz. Depodaki besini havalandırmaya devam ediyorum.
|