View Single Post
Eski 05-10-2006, 19:36   #16
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
İğne yapraklı ağaçlarda yaprakları küçültme

İğne yapraklı ağaçlarda yaprakları küçültme

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI

Igne yaprakli agaclarda, igne yapraklari kucultmek, genis yaprakli ve yapraklarini doken agaclardan daha zordur. Sabir ve deneyim isteyen bir calismadir igne yapraklari kucultmek.

Once camlardan basliyayim, camlar uzerinde fazla deneyimim olmasada sizlere arkadaslarimdan, gorduklerimi ogrendiklerimi aktarayim, mutlaka yarari olacaktir.

Japon kara cami [Pinus thunbergii], kizil cam ve diger iki igne yaprakli camlarda yaprak kucultmeyi, ornek vererek soyle anlatayim, onunuzdeki yil agacta yeni cikacak surgunleri, "kandil" durumundan kurtulup[camlarda kandil, yeni cikan surgunlerde, tum igne yapraklarin toplu halde bir birine yapisik gibi, surgunun uzerinde bir zaman durur. Sonra igne yapraklar bir birinden ayrilip acilir, ingilizcede cam surgunlerinin acilmadan onceki durumuna "candle" deniyor o durumdaki surgunlere turkcede ne dendigini bilmiyorum, ben de ingilizcede oldugu gibi, tukcede ne dendigini ogrenene kadar kandil deyimini kullanmayi uygun gordum] tamamen acildiktan sonra. Yaz ortalarina dogru, keskin temiz bir makasla cikan tum surgunleri , dallarin uzerindeki cikis yerlerinden[surgunun dibinden az yukarisi] budayiniz. [dal uzerindde genelde iki ,uc surgun ayni yerden cikar bu surgunlerin bir tanesi diger birlikte oldugu surgunlerden daha hizli buyur.Once yavas buyuyen surgunleri budayin, bir hafta kadar sonra da hizli buyuyen surgunu budayin. bu bir hafta bile yavas buyuyen surgunlerin kesildigi yerler diger hizli buyuyenden once kasildikleri icin yeni cikacak surguncukler hep ayni hizla buyuyeycekler]Surgunleri budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikacaktir, bu surgunler budadiklarinizdan hem igne yapraklari daha kucuk hem de surgunler daha kisa olacaktir. Bu yeni cikan surgunlerden hepsini agacinizda birakmayiniz, iki uc tanasini birlikte ciktigi yerde, hangi yone buyltmek isterseniz bir ikisini secip digerlerini , cimcik budama ile[isaret ve bas parmaklarinizla cimcikler gibi surgunu tutup koparmak] agacinizdan aliniz.
Sonbaharda yeni surgunlerin ciktigi dallarin uzerinde kalmis bir iki yilik igne yapraklari cekip agacin uzerinden sokunuz.[yeni surgunlerdeki yapraklari sokup almayiniz] bu islem agacinizin sonbahar ve kista dallarinin daha fazla isik gormesini saglaycagi gibi agaciniz uzun yapraklardan da kurtulmus olacaktir.
Agaciniz birakacaginiz surgunlerle istediginiz sekle geldikten sonra surekli cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini alip agacinizi ayni sekilde tutmaya calismalisiniz surgunlerinizin uclarini cimcik alimla budayiniz, makas kullanirsaniz kestiginiz yer kahve rengi olacak ve uzun zaman agacinizin uzerinde oylece kalacak. Igne yapraklari yaridan kesip kisaltmayiniz kestiginiz yerlerden kaverengi kesik uclari hep gorunecek.

Bes igne yaprakli camlarda yaprak kisaltma islemi biraz daha deyisik bir yontemle yapilmaktadir. Bes igne yapraklilada yapraklar iki igne yapraklilardan daha kisadir bu yuzden kimi bonsai yapacaklar bes igne yapraklilari, bonsai yapimina daha uygun buluyor.[Japon beyaz cami, Pinus parviflora]

Bes igne yaprakli camlarda surgunler kandil seklinden kurtulup acilmaya basladiklari zaman tum surgunlerin, ucte biri, cimcik alimla uclari budanir.
Burdaki budama iki igne yapraklilarnin tersi olur once birlikte buyuyen surgunlerden en hizli buyuyenin ucu alinir bir hafta kadar sonra da yavas buyuyen surgunlerun uclari ilk budanan surgunun boyunda budanir. budanan surgunlerin uzerinde bir yil sonra cikacak olan surgunler daha kisa yaprakli surgunler olarak cikacaktir .Sonbaharda eski igne yapraklar, cekilerek agac uzerinden iki yaprakli camlarda oldugu gibi alinir. Ayni sekilde cimcik alimla yeni cikacak surgunlerin ucleri surekli alinarak agacin sekli korunur.

Bu igne yapraklilar camlara gore biraz daha kolay gibi gorunuyor, yalniz camlarda oldugu gibi bunlarda da zamanlama cok onemlidir.

Ladinlerde, daha sertlesmemis, yumusak olan yeni surgunler 2cm kadar olunca, ucundan cimcik alimla yumusakca, kivrilarak 1cm kadar alinip budanir.
agacin uzerinde yapilan bu uygulamaya, 4 hafta kadar devam edilir. Bu 4 hafta sirasinda zamana yayilip buyuyeycek olan surgunler, hep budanir.
Agacinizin uzerinde ince dallar varsa ve o dallarin kalinlasmasini istiyorsaniz o dallar uzerindeki surgunleri budamayiniz.
Bu 4 haftalik budama suresi icerisinde agacinizin uzerine zaman, zaman su puskurtup onu yari golge bir yere aliniz. Agaciniz istediginiz sekli almissa bu cimcik budamayi surekli olarak her sene yapmalisiniz ki toplu ve istediginiz sekilde kalsin. Agaciniz uzerinde bu calismalari yaparken, agacinizin yapraklarinin kuculdugunu goreceksiniz.

Ardic, Japon sediri, Sedir,Porsuk ve Goknar:
Bu agaclardayeni surgunler acilmaya baslarken[1-2cm olduklari zaman] cimcik alimla surgunlerin boylarinin yarisi budanir.Yine ladinler gibi uzerlerine zaman zaman su puskurtulup yari gaolge bir yere alinir.
Ardiclarda kalin dallar uzerinde ve govdede istenmiyen surgunler cikarsa buyumelerini beklemeden budayiniz.

Cin ardici, yalanci selvi ve selviler:
Bu agaclar genelde kisa surgunlerle buyurler, bu surgunler buyurken surekli cimcik alima budanmali, bu budama ilk bahardan, son bahara kadar devam etmeli, sonbahara yaklasirken, budamayi daha seyrek zamanlarda yapiniz bu, budamanin azaltilmasi, agacin dogru zamanda, soguklar gelmeden, buyumesini durdurmasini sagliyacaktir.

Igne yapraklilarda verebilecegim bilgiler simdilik bunardir. Zaman icerisinde ogrennecegim baska bilgiler olursa ,yine sizlerle paylasirim.

Resimlerle anlatmam mutlaka daha iyi anlamaniza yardimci olacaktir. Bunun icin kesin soz vermiyeyim[daha once resimlerle anlatacagim diye soz verdigim bazi konulari bile daha yerine getiremedim]ileride belki resimlerle de bir eklenti yaparak anlatmaya calisirim.

Her sey dilediginizce olsun.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön