View Single Post
Eski 28-05-2009, 15:20   #855
Zeytinci
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Remzi bey,

Periyodisite (düzensiz ürün alma; bir yıl bol ürün ertesi yıl az ürün) konusu değindiğiniz gibi önemli. Var yılında sırıkla vurarak meyveyi düşürüp toplama ertesi yılın ürün verecek filizlerinin kırılması sebebiyle periyodisiteyi attrır.

Zeytinin çeşidi de periodisiteye yol açar. Örneğin ege'de Ayvalık/Edremit, Memecik, Çekişte, Erkence gibi çeşitlerin periyodisitesi kuvvetlidir. Her yıl düzenli ürün almak için mahsül budaması önem kazanmaktadır. Var yılında budama sayesinde periyodisite azaltılmakta ve düzenli ve daha kaliteli ürün elde edilmektedir.

Sofralık çeşitler olan Gemlik, Domat genetik olarak ve genelde tane iriliği sebebiyle sulandıkları için periyodisiteleri azdır.

Halil bey,

Sizin zeytinler hangi çeşittir?

Sorularınıza çeşide göre yanıt verirsek daha doğru olur. Kendi tercihime göre kafadan şunları söyleyebilirim:

Arasından kırlangıç uçarak geçebilmeli...
Üç (**** bilemedin dört) dal olmalı...
Hava ve ışık teması olan dış yüzeylerinde (çeşide göre değişebilir) genelde daha çok meyve olur...
Fotoğraftaki zeytinler 50 yıl ve üzeridir...

Sevgiyle kalın.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön