Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless
Sn Sarıcan,
Sizin deneme tecrübelerinize göre tablodaki değerler nasıl sizce ? Sorumun nedeni Ph kağıt temin etmek, ya da idrar stick temin etmek ne kadar ihtiyaca cevap verir düşüncesi ile Kudret beyin Ph metre çalışmasını beklemekteyim.
2 ayda forum ve internetten öğrenebildiğim kadarı ile Ph 5.8-6.5 Ec 1.5-2.5 olması gerekir. Bu durumda her ne kadar hobi olarak yaparken küçük farklılıkları gözardı etsek de ben EC değerini 2.0-2.1 seviyesinde tutmaya çalışıyorum. Bu durumda tabloya göre Ph değeri optimum sınırların üzerinde kalıyor. Ne dersiniz EC değerini 2.4 e ayarlamaya çalışayım mı?
|
Sn. Soilless,
Tablodaki değerler radiometer-analytical diye EC metre üretimi yapan firmanın tablosu. Pratikte 1:1 tutarmı bilmiyorum ama yaklaşık değerler çıkabiliyor. Kudret Bey' in pH metre çalışmasını bende bekliyorum.
Şimdilik 6,0 - 7,6 arası ölçer 0,2 skalalı damla tip pH test kiti kullanıyorum. Bir kaç sefer ölçüm yaptıktan sonra renk skalasına bakmaya gerek bile kalmadan pH' ın kaç olduğunu tahmin edebiliyorsunuz ve bizim için yeterli herhalde.
Ben başlangıçta pH kontrolü yapmadan başladım. Sadece EC kontrolü yapıyordum ve kış mevsimi olması nedeniyle EC değerinide yüksek tutuyordum. Paralel saksı sistemindeki fideler birazda tecrübesizlik nedeniyle telef oldu. Şu anada pH' ı 6,0 - 6,4 arasında tutmaya çalışıyorum. EC' yi genellikle 2,5 yapmaya çalışıyorum.
Fakat su kültüründe bu sezon başarılı olamadım. Haziran 15 gibi belkide bu sezonu kapatacağım. Saksıda yapıp durgun sudaki fidelerin atık besin sıvısı ile beslediğim fidelerim daha iyi sonuç verdiler.
Hatta tava yoğurt kabında perlit içinde çimlendirip fakat dikecek yer kalmadığı için o sıkışık ortamda büyümek zorunda kalan 3 adet fide bile çiçeğe durdu ve meyve yapmaya başladı. Onlarıda atık besin sıvısı ile veya çilek ağacının havuzundan aldığım sıvı besin ile suluyorum.
Kökleri direkt sıvı içinde olan fidelerim ise boyları iki metreyi geçmesine rağmen daha çiçek bile açmadılar. Tomurcuk gelişimi çok yavaş. Çok güzel yeşil bitkiler yetiştiriyorum. Paralel saksılardan sonra dört adet kendim çimlendirdiğim fideleri durgun su yapmıştım, görünüş muhteşem ama meyve yok.
EC değerleri için sevgili üstatlar öneride bulunursa sevinirim. Benim yaşadıklarımı yaşamanı istemem.
Koltuk almaya gelince. Domatesleriniz sırık cinsi ise koltuk almanız gerekiyor ama geçen hafta Istanbul' da bir sera ziyaretine gitmiştim. Orada öğrendiğim bir metodu arkadaşlarla paylaşıp görüşlerini soracaktım ama kısmet bu güne imiş.
Serada yapılan domates fidelerinin tamamı ikiz gövde idi. Yani yanyana çıkan iki gövde vardı. Biraz dikkat edince fidenin ana gövdesinin bir karış yukarısındaki koldan çıkan koltuk alınmamış ve ikinci bir ana gövdeye dönüşmesi sağlanmıştı.
Serada görevli çiftçiye neden koltuk almadıklarını sorduğumda koltuk alma işlemi yaptıklarını fakat bir metod olarak ilk tomurcuğun hemen altında çıkan koltuğu almayıp ikinci bir gövde oluşturduklarını, her iki gövdeden aynı miktarda domates alarak ana fidenin verimini ikiye katladıklarını söyledi. Yani yapılan denenmiş ve bilinçli bir seçimdi.
Bu durumu Sevgili Envor ile tartışacaktım ama bir iki haftadır pek karşılaşamıyoruz. Bence tek bir adet gözden kaçırdığınız koltuk varsa onu bırakın, yeni çıkanları almaya devam edersiniz. Tabii ki domatesiniz sırıksa.