Sayın carlos bildiğimi düşündüğüm bilgiler ile madde madde olmadan bir cevaplamaya çalışayım sorularınızı. Lithopslarınızdan birisi hariç diğerleri gayet sağlıklı duruyor. Lithopslar birbirlerinize çok benzeseler de kendi içlerinde de su ihtiyaçları ve sulama zamanları değişmektedir. Mesela lithops optica rubra yazın en az sulanması gereken türdür. Su ayarını biraz kaçırdınız mı hemen ölüverir. Ben tüm türleri tanımadığım için hepsine yaz zamanı hafifçe buruşmaya başladıkları zaman azar azar su takviyesi tapıyorum. Bolca sulamıyorum. Lithopsların içi zaten su dolu olduğu için en son ihtiyaç duyacakları şey bol su. Adana sıcağında hepsi sabah güneşini görüyor ve yazın inanılmaz bunaltıcı bir hava olmasına rağmen dayanıyorlar. Sulamayı da sabah saatlerinde yapmanızı öneririm, üstlerine güneş henüz gelmiyorken yapmak hem suyun buharlaşması için, hem de lithopsunuzun üstünde su damlacıkları kalıp da güneş üstlerine geldiği zaman mercek görevi yapmadan uçması için idealdir. Kışın ise dinlenme dönemine girmeleri gerekiyor. Işık alan bir yerde hafif de soğuk bir ortamda 4 ay bahar gelene kadar sulanmamalıdır. Gübreleme ise bahar zamanı 2 haftada bir, yazın da ayda bir kere olmak koşulu ile sıvı gübre kullanmaktayım. Hazır marketlerde satılan kaktüs gübresi de olur bence, ben bir ara doğal gübre almıştım onu kullanıyorum. Saksı değişimini ise kökleri çok zedelemeden, bitki çiçek açmıyorken ya da yeni yaprak çıkartmıyorken yapmak en güzelidir ama ben her zaman mevsim farkı gözetmeden, çiçek çıkartma, kabuk değiştirme zamanlarında da saksı değişimi yaptığımı bilirim. Bu arada zannedersem ölmekte olan lithopsunuz, lithops dorothea. Onu ben yazın suluyorum ve çok aşırıya kaçmadıktan sonra birşey olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer sulama konusunda kendinize çok güvenemiyorsanız bence bol bol küçük boyasız taşlarla saksıyı doldurun, çok sulasanız bile bitkiyi çürümekten kurtarabilirsiniz. Ölen o lithopsları saksıdan çıkartıp bir süre kuru bir yerde bekletin bence. Tabii bu işlemi içlerinden yeni lithopslar gelmiyorsa ve gerçekten de çürüdüklerini düşünüyorsanız uygulayın. Fotoğraflardan ne olduğu her zaman anlaşılamayabilir. Belki lithopsunuz çok susuz kalmış ve kuruyor da olabilir. Bunu anlamak için topraktan bir çıkartıp bakın eğer kök kısmından gövdeye doğru bir yumuşama varsa çürüyor demektir, yok eğer kupkuru ise ve çürüme yoksa bitkiniz kuruyordur. O zaman da aşırıya kaçmadan sulamanız gerekiyor. Umarım kurtarırsınız. Kolay gelsin.
|