Herkeze merhabalar
Sağlıklı bahçeler yaratırken uğraşmak hakikaten çok zevkli, bir o kadar da meşakkatli. Hayvan gübrelerinin bahçelere taşıdığı otlarla uğraşmak tam bir felaket oluyor. Bir ara Tuncay hocam bahçelerdeki bazı bitkilerin bakımların da önerilerde bulunmuştu. Bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Denemenizi öneririm. Çünkü ben faydasını gördüm. Her keze gönlünce bahçeler dilerim. Saygılarımla,
Kimden : “TUNCAY DEMİRER”
Kime:
resarioglu@hotmail.com
Konu: Gübreleme
Merhabalar Remzi bey;
ÇİMLER;
leonardit’le (World humus) çim ekiminde toprak üç defa gübrelenmelidir.
Bunun için şu sıra takip edilebilir,
1. Eğer çim yeni ekiliyorsa çimin alt toprağı leonardit le (World humus) gübrelenmelidir. Yani alt toprak 10-15 cm derinlikten sürülerek karıştırılmak şartıyla dekara 75 kg leonardit (World humus) ve dekara TSP kullanılırsa 25 kg, DAP kullanılırsa dekara 20 kg, 20-20-20 kullanılırsa dekara 45 kg kimyasal atılıp toprağa karıştırılmalıdır.
2. Tohum yatağı için dekara25 kg (World humus) leonardit atılıp yüzey düzeltilmeli ve ekim yapıldıktan sonra kapak toprağına dekara 40 kg leonardit (World humus) serpilmelidir.
3. Bakım yapılırken yeni ekilen veya eski çime yılda iki defa 75 er kg leonardit (World humus) kışa girerken ve yaza girerken serpilmeli ayrıca her biçimden sonra çim yüzeyine serpilerek sulamak şartıyla dekara 50 kg leonardit (World humus) kullanılmalıdır.
SÜS BİTKİLERİ;
1. Süs bitkilerinde saksılı veya saksısız bitki dikiminde saksı veya dikim çukur toprağının % 30-35’i leonardit (World humus) olmalıdır.
2. Saksı veya çukur toprağının ağırlığı üzerinden % 1-1,5 kadar kimyasal (DAP, TSP veya 20-20-20 katılmalıdır.
3. Bitki boyu ve yaşına göre yüzey toprağına bitki başına 100-200 gr toprak pH sına göre %21 AS, %46 ÜRE veya %33 AN gübreleri leonardit (World humus) karıştırılarak serpilip sulanmalıdır.
ÇALI, FİDAN VE AĞAÇCIKLAR;
Çalı ve ağaççıklarda hem dikim hem de bakım işlerinde aynı işlem ve uygulamalar yapılmalıdır.
Kolay gelsin dileklerimle
Doc.Dr. Tuncay Demirer
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Bitki Besleme ve Gübreleme Uzmanı