View Single Post
Eski 22-05-2009, 16:18   #1
uzman16
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Tütün Çiçeği (Nicotiana)


Tütün Çiçeği


Adıyla tezat oluşturan güzel kokusu ile yaz akşamları bahçenizi- balkonunuzu şenlendirir. Pek çok farklı rengi vardır. Yıldız şeklinde çiçeklidir. Yaprakları yenmemelidir. Yetiştirilmesi kolay, geniş alanlar için uygundur. Sevgili Cemo'nun yolladığı petunya tohumu gibi küçücük olan tohumlarını 8 Mayıs tarihinde ekmiştim. Çimlenen pek çok tohum 15 günden fazladır sağlıklı gelişim gösteriyorlar.
--------------------------------------------
Bilgi:

Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Brezilya olup bitkiye bilimsel adı, yakın akrabası olan tütünü ilk kez 1560 yılında Fransa’ya tanıtan Fransa’nın Portekiz büyükelçisi Jean Nicot’un adından esinlenilerek verilmiştir. 30-45 cm. kadar boylanabilen, biryıllık dayanıklı otsu bitki olan tütünçiçeğinin uzun, geniş, tüylü ve biraz yapışkan yaprakları aynen tütün bitkisinin yapraklarının minikleri gibidir. Ama, bunlar tütün gibi içilmezler. Bitkinin yaprakları toprağın üzerinde yoğun bir küme meydana getirir ve kümenin arasından çiçek başağı uzar. Başağı oluşturan ve sıcak yaz günleri boyunca açık kalan çiçekler, 5 cm. genişlikte beş köşeli yıldıza benzer bir ağızla sonlanan uzun borumsu biçimli ve keskin ama hoş kokuludur.

Çiçekler şarabi, lavanta mavisi, maun, kızıl, pembe, sarı ve beyaz renklerde olur. Tütünçiçeği bitkisi özellikle evlerin kuzey yönündeki çiçek tarhları ve bordürlerde yetiştirilir. Evlerin içine konulan çiçek potpurilerine, hoş kokusu nedeniyle katılır. Gene aynı nedenle kesme çiçek olarak da makbul bitkilerden sayılır.

İSTEKLERİ VE ÜRETİMİ

Tütünçiçeği bitkisi, güneşli ya da yarıgölge ortamlarda ve herhangi bir tipteki bir bahçe toprağında iyi gelişir. Üretimi tohumlarıyla yapılır. Minik tohumları soğuğa karşı pek duyarlıdır. Bu nedenle ilkbahar başında kapalı mekanlardaki sıcak yastıklara serpilir. Işığa gereksindikleri için üzerleri örtülmez. Burada 23 hafta içinde çimlenen bitkinin gelişen fideleri ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine 25-30′ar cm. aralıklarla şaşırtılarak dikilir. Çok sıcak yerlerde, bitki bir yıldan daha uzun ömürlü olabilir.

Kaynak

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen uzman16 : 17-06-2009 saat 10:45 Neden: tarih düzeltme
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön