Bu arada ben de hemen bir kaç nokta belirtmek isterim.
Bu hastalık için son senelerde brokkoli uygulaması denemeleri yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmış durumda. Brokkoliyi 6-7 adet/m2 olacak şekilde zeytinliğinize dikiniz. Tacı hasat ettikten sonra (etmeyebilirsiniz de ama, neden para kazanmayın?) kalan bitkiyi parçalayarak toprağa karıştırın (rotavatör kullanabilirsiniz). Brokkolinin yeşil aksamı çürürken çıkan enzimlerin Verticillium solgunluğunu durdurabilmeyi başardığı belirtiliyor. Hatta Denizli Tarım İl Müdürlüğü bu konuda çiftçilere uygulama da yaptırmaya başlamış. Denemekle birşey kaybetmeyeceğinizi düşünüyorum. Ayrıca brokkolinin kanyaş ile mücadelede de etkili olduğu blinmektedir.
Salisilik asitin de verticilliumu durdurabildiği laboratuar çalışmalarında ortaya konmuş.
Solarizasyon yaparsanız mutlaka hidrojen peroksit, peroksi asetik asit gibi bir dezenfektanı da kullanın.
Bitki aktivatörleri mutlaka kullanılmalı. (ISR-2000 ve Stubble - Aid özellikle bu konuda iyi sonuçlar almış ruhsatlı aktivatörler)
Kaynak:
Bitki korumada iyi tarım uygulamaları eğitim notları,Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde çevre dostu iyi tarım uygulamaları eğitim notları
Elbedevi Sayın Fmt79 un belirttiği gibi bodur elma çok kazançlı bir yetiştiricilik olmaya devam ediyor. Ancak bu noktada birşeyi gözden kaçırmamanızı özellikle rica ediyorum, buna Fmt 79 da dikkati çekmiş, iklim koşullarınız uygun ise.
Manisa'nın yaylalarında iseniz, elmanın soğuklama isteğini ve rakım isteğini karşılayabilecekseniz bu uygun bir seçim olur. Ancak ovada bu istekleri karşılayamazsınız, bu açıdan dikkatli olmanız gerekir.
|