sevgili dostlar güney doğuanadolu bölgemizde ve Adıyamanda benim bildiğim 3-4 çeşit beyaz ve 2-3 çeşit siyah tut var.ilimizde birçok bahçeli evde hatta kaldırımlara dahi ekili aşılı veya aşısız dut türleri vardır.en güzeli yöresel ismi olan urmu dudtur.Özellikle G.Antepte özellikle yazın bu tür dudun suyu içecek olarak satılır.
http://www.gaziantep27.net/?id=18772&habertip=1
Merakımdan Avusturalya dutunun met edilmesi.oysa kendi ülkemizde bir çok meyva çok değişik türleri var zaten.Avusturalya dutunun bu bölgemizde pek tutulmadığını biliyorum.meyvası urmu dut ve diğer beyaz dut türlerine göre az şeker oranlıdır.Urmu dut beyaz dutlara göre daha geç olgunlaşır sağlık açısından çok tercih edilir.ham meyvası pempe ve çok ekşi ve serttir. sanki limon yemişsiniz

tam olgunlaşınca koyu siyah renk alırşeker oranı çoğaldığı gibi çok az oranda ekşimtrak bir tat oluşur.evet dut ağacı gerçekten çabuk büyüyen türden bir meyva ağacıdır.dut meyvası yere düşse nemli toprakta özellikle kendi kendine yetişir. parmak dut dediğimiz dut türü 3-4cm uzunluğunda 1-1,5cm kalınlığında olan meyvası çok şekerlidir. Tut ilçemizde ve bildiğim kadarıyla Malatya ilinde dut pekmezi ve pestili yapılmaktadır.
http://www.adiyamanhaber.com/b/modul...ticle&sid=3908 .saygılar