Damlama sulama için araştırmalarım devam ediyor.
Bugün kargoya paket almaya gittim orada aşılı fidelere rasladım ,aşılamayı ben ağaçlarda görmüştüm ama sebzelerde ilk kez gördüm. Net'ten bi araştırma yaptım nedir bu aşı olayı diye aşağıdaki bilgilere ulaştım.
"Aşılanacak fideler uygun boya ulaşınca seradan alınıyor ve özel bölümde aşılanıyor. örneğin; serada fidelendirilen, Balkabağı fidesinin kökü, karpuz fidesinin başı alınarak basit bir işlem ile birleştiriliyor, aşılanıyor. Kökü balkabağı üstü karpuz olan fide bir haftada kaynaşıyor ve serada tekrar bakıma alınıyor. Bu işlemde fidenin, ürünün genetiği ile oynanmıyor. Anadolu’da çiftçilerimizin meyve ağaçlarında çok sık uyguladığı aşılama işlemi yapılıyor.
Aşılamaya neden gerek duyuluyor?
Çünkü, balkabağının kökü çok sağlam,hastalıklara, böceklere karşı dayanıklı. İlaç kullanılmasına gerek kalmıyor. Sağlam kökten sağlam ve kaliteli ürünler elde ediliyor"
Ben balkabağı-karpuz aşılamasını bulabildim. Ayrıca sadece domates, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabakta uygulanıyormuş.Diğer sebzelerde nasıl oluyor bilmiyorum.
Anladığım kadarıyla topraklı tarım için çok uygun bi yöntem. Acaba topraksız tarımdada verimlilik açısından çok fark ettiriyormu?
|