View Single Post
Eski 20-05-2009, 11:44   #767
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Evet, ben de Sn.Oğuzhan ile aynı fikirdeyim Sn.celalsungur.

MutluKutlu'nun bana gönderdiği bir ful yasemini var -ful üzerine yasemin aşılanması ile oluşan-, onunla aynı özellikleri gösteriyor sizin fotoğraftaki yapraklar ve yeni sürgün oluşumları.

Sn.velveteen,
Fulünüz, tercih ettiğiniz biçime göre aşırı kontrolsüz uzamış.

"...Budamak için çok mu geç kaldım?..." demişsiniz. Şekil açısından soruyorsanız evet, ama geri dönülemez değil. Mevsim ve zaman açısından diyorsanız, zaten fulün tam da coşkun bir biçimde serpildiği bir mevsimdeyiz.
Yalnızca emin olamadığım bir husus var, o da şimdi budarsak, çiçeklenmesine ket vurur muyuz onu bilemiyorum.

Ben kıştan çıkarken derin budamıştım fulümü. Sonrasında da çalı biçiminde kontrollü büyümeyi sağlamak üzere hep tepe sürgünlerini çimdiklemek suretiyle alttan dallandırdım fulümü.

Bu akşam eve döndüğümde fotoğraf eklemek şart oldu artık.

Fulde kuru görünen gövde ve dallardan yeni yeni sürgünler çıkarttığını çokça gördüm. O yüzden, şekil olarak istediğiniz bölgenin dışına taşmadıysa budamayabilirsiniz, ancak canlılığından emin olmak için dilerseniz kuruduğunu düşündüğünü yerin en uç noktasından yarım santim kadarlık bir kısmını kırın, bakın, eğer ortası canlı ise bitki o noktada kurumamıştır.

Yukarıda bahsettiğim çekincelerim baki olmakla beraber, budamaya yönelik olarak, aşağıda beyaz çizgilerle işaretlediğim yerlerden budayacak kadar ağır bir budamadan bahsediyordum.

Name:  Velveteenin fulüP1020913budanmış.JPG
Views: 1085
Size:  34.8 KB

Not: Fotoğrafı büyütünce, fotoğrafta bize göre sağdaki yeşil yapraklı uzun dalda beyaz çizgi ile işaretlediğim noktanın 2-3 cm aşağısında yeni sürgün vermek üzere fulünüzün birden fazla açıdan patladığını gördüm. O gösterdiğim yerken korkusuzca budarsanız tam da o noktadan yeni dallar ve yapraklar sürecektir.

Budama sonrasında, çalı biçimini temin etmek üzere tepe sürgünü çimdiklemesini uygulamayı unutmayın. Bu işleme yönelik olarak Gardenya başlığındaki son yazım işinize yarayabilir.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön