Sayın Todor,
tohumlar konusunda bugüne değin bir çimlenme sorunu yaşamadım. röntgen ışınlarının tohumda sorun olabileceği konusunu iyi bilirim ancak olası dozlar fertillemeye yetmiyor sanırım... en azından bugüne kadar böyle oldu. posta ile geliyor zaten zarf içinde pek bir paket gibi olmuyorlar. azar azar sipariş geçiyorum. postada da 2 kg paketin altında değeri 100€ yu geçmezse gümrüktende muhaf eve kadar geliyor. bitki fideleri genelde benim istediklerim öylesi uzun bir yolculuğa zaten dayanamıyacak bitkiler olduğundan ya kendim getiriyorum veyahut birileri gidip dönecek olursa rice edip getirtiyorum. özeliklede kışın orkideleri zaten postalamazlar posta gümrük depolarında rontegen ışınından çok donma tehlikesi sorun oluyor veya aşırı düşük ısılara dayanıksız bitkiler olduğundan olmuyor.
etoburlarda sınır dan geçmek için gereken CITIES ile orchlarda da phytosaniter sertifikaları da hem zahmetli oluyor ki bazı satıcı bunu yapmak da hi istemiyor veyahut da ilgili makamlardan almak için çok pahallı masraflar talep edebiliyor satıcılar ... tohumda tüm bu sertifikalrda bir sorun yok...
paketler avrupadan da amerikadan da bir hafta ile bir ay arası çok değişken sürelerde geliyor kesin bir şey diyemem ancak bir 10 gün ortalaması olur... bazende tohum hazırda olamıyabiliyor ben 4 ay darlingtonia tohumu beklediğimi bilirim
Düzenleyen praecox : 01-10-2006 saat 15:35
Neden: düzeltmeler
|