View Single Post
Eski 01-10-2006, 09:04   #1
elbedevi
Yeni Üye

elbedevi's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2006
Zeytinde Solgunluk Hastalığı

Merhaba,
Bu siteyi ceviz hakkında araştırma yaparken buldum. Ata'dan tarım geliriyle geçinen bir gelenekten geliyorum. Zeytinliğimizde birkaç senedir vâki olan "verticillium" neticesi verimde azalma hatta tamamen bir yokolmayla karşı karşıya kaldık. Tarım müdürlükleri ve ziraat mühendisi arkadaşlarımın yardımlarıyla yaptığım araştırmalarda, bu kanserimsi hastalığın çözümü (en azından şimdilik) yok gibi. Bazı babadan iptidâi çözümler de ne kadar süre ile çare olur bilemem. 700 ağaç zeytinimiz son 5-6 senede 400 seviyelerine inmiş vaziyette, sanırım önümüzdeki süreçte, yaklaşık 100 yıllık ağaçlarımızı zeytin dışı başka bir türle değiştirmek durumundayız. Zeytin artık mümkün görünmüyor, eski zeytin ağaçlarını yeni tip bodur ve yemeklik türler ile değiştirmeyi uygun bulmuyorum zira gözlemleyebildiğim kadarıyla bu verticillium ağaca değil komple bölgeye gelen bi dert yani ağaçları yenilemek çare değil, yenilenen zeytinse şayet, yenilenmiş ağaçlara da yaşam hakkı tanmıyor bu dert (il tarım ve zae'deki arkadaşlar da 5-6 sene tekrar zeytin dikmemizi uygun görmediler zaten)..

Netice olarak; son yüzyılını şaraplık bağ ve zeytinle geçiren bu topraklarda, ağaçları yenileme sâikiyle yaptığımız çalışmalarda, hem gelir getirici hem de kalıcı bir eser olarak yeni ağaçlarımız ne olabilir? İlk etapta ceviz ve badem ilk aklıma gelenler.. Kapama ceviz bahçesi gibi mesela.. Vâkıa; buğday, arpa ekmek ya da kapari yetiştiriciliği gibi kısa vadede çok daha iyi gelir getirici seçenekler de yok değil ama gayem kalıcı bir eser bırakmak... ağaç yani...

Aslında her şeyden önce bi toprak analizi yaptırıp öyle başlamalıyım işe ama bi yandan da çeşitli forumlara yazıp, akıl akıldan üstündür prensibi gereği fikir teatisinde bulunmak istedim. Manisa civarı, ılıman iklim, beyaz kepir (pek geçirgen olmayan 2.sınıf toprak), sulanabilir...
Ziraat mühendisi ve ağaç muhibbi tüm dostların fikirlerini bekliyorum.. İyi çalışmalar

elbedevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön