View Single Post
Eski 18-05-2009, 09:54   #25
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Bugün alınganlığım üzerimde her halde. Bende sizden böyle bir şey beklemem zaten. Aslında tartışmaya katılmayı da pek istemiyordum ama benimde bir tesbitim var. Daha önce de yazmıştım.

Deney olsun diye durgun su ile torfa aynı anda koyduğum domates fidelerimden torftakiler daha sağlıklı geliştiler ve daha çok meyve yaptılar. Ama sulama suyu olarak genellikle atık EC solüsyonu kullanıyorum. Zaman zamanda çeşme suyu ile suluyorum.

Burada benim kafamı kurcalayan şey topraksız tarımda köklerin direkt sıvı içinde olması mı daha iyi, katı ortamda mı (örneğin torf) olması mı daha iyi? Yoksa bizim EC solüsyonunda olmayıpta torfun bileşiminde olan başka bir element mi bu sağlıklı gelişmeyi sağlıyor? **** bizim EC formülümüzdeki N-P-K ve diğer element yüzdeleri ile torf içinde bulunan element yüzdeleri üst üste toplanarak yep yeni bir EC formülü mü çıkıyor ortaya?

Yoksa besin değeri sıfırlanmış eski torfu şu an kullandığımız ve besin değeri açısından nötr olarak kabul ettiğimiz perlitten farklı görmemek lazım. Deney olsun diye çimlendirme kabı olarak kullandığım içi perlit dolu yoğurt kabında üç kök domates fidesi oluştu. Transfer edeceğim yer olmadığı için orada büyüyor ve boyları 80 cm' yi geçti ve biri çiçekte açtı. Yarın veya ertesi gün meyveside oluşacak. Onuda atık EC solüsyonu ile suluyorum. Zaman zamanda temiz su ilave ediyorum.

Bana kalırsa yoğurt kabındaki performansta durgun sudan iyi gidiyor ve ayrıca EC' yi havalandırmak için bir akvaryum kompresörünede ihtiyaç yok. Belkide seneye yeni bir sistem düşünürken durgun su yerine katı ortamda topraksız tarım için bir sistem geliştirip kesintili veya damla sulama sistemi kurmak lazım.

Buna en güzel örnek Sevgili Malbman' ın 11 li hydroponic sistemidir. Kökler katı ortamda ve peryodik sulama. Foruma ilk başladığım zaman biraz kızdırmıştım kendini ama haklı çıkan o oldu. Ben paralel saksıda bütün fideleri telef ettim onun sistem canavar gibi çalışıyor. (Sağından solundan su kaçırsada ) Geçte olsa kendisine sevgilerimi gönderiyorum.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön