17-05-2009, 23:28
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-03-2009
|
Çok değerli üstadlarım, SARICAN’ın yazısını kopyalayıp, cevapları yazacağım. Sabrınızdan ve değerli paylaşımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Sn. Sarıcan: Ben madalyonun öbür tarafından bir soruyla katılsam. Yeni bir saksı yaptığımızda marketten alıp geldiğimiz yeni torfa domates ekimi yapsak ve sezon boyu sadece çeşme suyu ile sulasak acaba verim alabilirmiyiz? Verim alınıyorsa neden ayrıca hayvan tersi gübre kullanmak zorunda kalıyor insanlar?
Sadece ve sadece, Abant Torfu kullandığım 2 domates bitkimin veriminden çok ama çok memnunum, belki deneyimsiz oluşumdan memnunundur, belki ufkum bu deneyimsizlikten dardır, ancak her bir domates bitkim üzerinde 25-26 tane domates var.Dün saydığımdan çok net biliyorum.Evde tüketmek için üretim yaptığımdan bu da bana yetiyor. Yani söylediklerinize burada katlmadığımı belirtirim.
Sn. Sarıcan: Benim anlayamadığım elinizdeki kullanılmış ve besin değerini kaybetmiş toprak veya torfu neden bir seferde terbiye etmeyi düşündüğünüz? Elinizde EC solüsyonu varsa ve sizinde elinizde eski saksılarda torf veya toprağınız varsa, hatta içinde de çiçekleriniz varsa neden toprak taşıma stresine giresiniz ki.
Bahsi geçen saksılardaki topraklarda çiçek-bitki yok, sadece ve sadece verimsiz bir toprak var.Çiçek ve bitki olmuş olsa envor beyin dediği gibi, bir kutu aspirin yutmaya benzer. Evet elimde EC solüsyonu var, ama ben bu bitki bulunmayan saksıdaki toprağı tek seferde eski haline getirmek istiyorum. Neden tek seferde? Neden olmasın? Kolayıma geldiğinden olabilir, taze torf veya toprak taşımaktan bıkmam da olabilir ama sebeb bu değil, işin espirisiydi o. Toprak besinlere depo görevi gören bir meta ise, bu meta da toplam besinlerin bittiğini veya sıfıra yaklaştığını düşünüyorsak, ve bu eksikleri tek seferde tamamlama düşüncesi veya mantığı bana çok ters gelmiyor, en azından düşünce olarak üzerinde durulması gereken bir soru. Neden tek seferde? Sorusunun cevabı sanırım, Mantıksal farklılıklarımız olabilir, ama bu ne sizi ne beni haklı yapar.Bazısı ayda bir benzin istasyonuna uğramayı sever, depoyu fuller, bazısı 10 kere uğrar 30TL lik alır. Bazısı sigarasını kartonla alır bazısı hergün içmesine rağmen tek paket alır.
Neden Tek seferde sorusunu o nedenle anlamıyorum, ama bu ne beni ne de sizi haklı kılar. Neden tek seferde olmaz sorusuna en net cevabı sayın akın bey verdi.Anladığım kadarıyla homojen dağılım olmayacağını ifade etti. Ondan gelecek cevabı bekliyorum.
Sn. Sarıcan:Topraksız tarımla tanışmadan önce kaç tanemiz evdeki saksılara gübre ilave ederken gübrenin EC değerini biliyordu. Bilinçsizce bir avuç keçi gübresi, iki tutam güvercin gübresi vb. ilaveler yapıyorduk ve kimi zamanda çiçek veya bitkileri kavuruyorduk.
Sayın akın bey gübrenin ec si olur mu?
|
|
|