View Single Post
Eski 17-05-2009, 22:01   #236
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Chotanaq Mesajı Göster
...Şimdi mesela bir çiçek tohumu aldık bakıyoruz küçücük tohumları var. Talimatta 20cm aralıklarla ekim yapın yazıyor. Bizim saksı çapı zaten 20 cm. Siz gidip o saksıya tek tohumla olmaz niyetiyle 5-10 tane ekerseniz kesinlikle zararlı çıkarsınız. Hem filizler cüce kalır bazıları da çıkmaz. ...
Kendi çapında yetiştiricilik yapanlar satın aldıkları bir pakette bazen yüzlerce tohumla karşılaşıyorlar. Ne her tohuma bir saksı ayıracak kadar masraflı bir iş ne de tesis kuracak kadar viyole gerek duyulur. Uygulamalarda küçük tohumlar özel hazırlanan büyücek sasılara ya da bahçe köşelerine uygun yerlerde kumla karıştırılarak ekilip seyrek düşmesi sağlanır ve önce fide olarak yetiştirme aşamasına tabi tutlurlar bu fidelerin daha sağlıklı ve garantili olmasını sağlar zira çimlenmeyebilir, sık ekim olabilir bu tür sorunları ortadan kaldırır. Şimdi kalkıp 3 liralık tohum pakedinin üzerinde belirli talimatlar var diye o talimatlardaki malezemeleri alıp on binlerce lira maliyet yerine elmizdeki imkanlarla çimlendirmek ya da yetiştirmek gerektir. Sonuçta tohumun çimlenmesi için onlarca yöntem var tek bir talimat sadece optimize bir yöntemdir o kadar. Sonuçta ne onlarca viyole ne de saksıya gerek var. İşte fide yetiştirme bu yüzden önemlidir ki sağlıklı bitkileri elde edebilesiniz.

Burada şu griyor devreye: Tohum çimlendirme bilgisini öğrenmek. Oysa eğer bitki yetiştiriyorsanız birilerinn talimatlarından daha önemlisi kendi tecrübeleriniz ve ortamınızın uygunluğu ile kendi sağlıklı fidelerinizi ve bitkilerinizi yetiştirmektir. İşte bu forum bunun için var.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön