Sayın Alan Parsons,
Sizi anladık fakat olabilecek şeyi söylüyoruz. Sizin arzu ettiğiniz şey olamayacağı için istediğini söyleyemiyoruz.
Bu besinsiz toprağı 2 bilemedin 3 EC değerli bir suyla sulayabilirsiniz. Bu yöntem ile toprakta depo bir besin oluşturamazsınız. Topraktaki besin konsantrasyonu bitkinin isteyeceği kadar olbilir. Kökün ucunda bolca besin dursun arzu ettikce alsın uzun sürede tüketsin diye bir mekanizma bu yolla oluşturulamaz. Konsantrasyonun yoğunluğu bitki isteğinin üzerinde olursa yanmalar ve farklı reaksiyonlar başlar.
Toprağı 2 veya 3 EC lik bir suyla sularsınız bitki de bunu kullanır. Hatta toprak agregatı saksıda tam süzek olmayacağından bitki toprağın her köşesinden bu besini çabucak bulup ememez ve zamanla tuzlukluk vs. sorunlarda başgösterebilir.
Biz nötr katı ortamlara besinli su verdiğimizde bu su drene olup tekrar devridaime giriyor. Nötr ve çok süzek katı ortamda besin birikimi olmuyor. Kaldı ki, gene de ara sıra tuzlulaşma olmasın diye sistemde temiz su devri daim ettiriyoruz.
Saksı toprağı bütün suyu drene etmeyeceğinden sürekli besinli sulama zamanla mutlaka sıkıntı yaratır. Ama arasıra yapılacak bu uygulama köklerin her köşeye ulaşıp bütün besin kalıntılarını saksı toprağındanan emebilir. Yani 2 EC lik su ile bu toprağı zaten sürekli sulayamazsınız. Bir kez besinli sulama yapıp belki 10 kez temiz su sulaması yapmalısınız.
Siz illede bir standart istediğiniz için size tüm toprağı nemlendirecek kadar diye bir ölçü belirledik. İşte bu su en çok 2 - 3 EC değerinde olabilir. Ortam toprak olduğu için bu zaten yeterlidir.
Bir diğer yol daha hacimli bir saksı toprağında organik çalışma yapabilirsiniz. Ama burada işin içine solucanlar gibi toprak canlıları ve bakteriler de girecek. Hacimli toprağınıza Biofer, B5A, Bioone gibi orjinal olmak kaydıyla organik sıvı gübrelerden uygularsınız. Toprağı uygun sıcaklıkla olgunlaşması için gereken süreyi tanır ve bitkinizin sizin istediğiniz gibi depo besinlere sahip olmasını sağlarsınız. Burada sizin yerinize besin sağlama işini canlılar yapar. Ama bu iş ev şartlarında ne sonuç verir tam bilemem. Ancak teorik olarak sizin istediğiniz amaca uygun bir yol olur.
Saygılar . . . .
Bilimin sınırlarını zorlmak iyidir. Yeni icatlar hep böyle çıkar.
|