View Single Post
Eski 16-05-2009, 21:45   #71
geophyte
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi geophyte Mesajı Göster
Sevgili Metin; Gecikme için özür dilerim, kusura bakma. Öncelikle, anladığım kadarıyla lalelerini oldukça erken söküyorsun, bunu yapma. Saksıdaki laleler, ancak Haziran ayında tam olarak kurur ve soğanları hasat edilecek hale gelir. Kurumadan kastım, toprak ütü kısımları yani sap ve yapraklarının tamamen kurumasıdır. Bu durumdaki bitkileri elinle şöyle bir tuttuğun zaman kolayca ele gelir, zorlamaya gerek kalmaz. Toprakta kalmalarından korkma, geç hasat da etsen sorun olmaz. Ama, erken hasat ederek soğanlarına zarar veriyorsun. Onların toprak üstü kısımları ölse de soğanları canlı ve bazı fizyolojik oluşumlar devam ediyor, bunu yapma. Sulamya gelince, aynı saksıdaki ya da birarada dikimi yapılmış aynı çeşit soğamların bir kısmı kurumaya başlamışsa, artık sulamayı kesmelisin. Çünkü kuruma en son gelişim aşamasında olduğunu gösterir. Bu durmda verdiğin suyun bitkiye yararı değil zararı olur. Sulamayı kes. İlaçlama konusunda yurtdışında çok sayıda ilaç seçeneği var. Ancak yurtiçinde maalesef fazla çeşit yok. Olanların da çoğu soğanlı bitkiler de lisanslı değil. Ben bu konuda 3 ilaçtan oluşan bir karışım kullanıyorum. Ama benimki geniş ölçekli üretim. Senin kolay bulabileceğin, Hektaş'tan Fumazin ve Bayer'den Sportak var. İstersen ikisini karıştırabilirsin de. Sportak'tan 10 litre suya 40 ml ve Fumazin'den 10 litre suya 20-25 ml karıştırıp soğanlarını bu ilaçlı suda 14-15 dakika tuttuktan sonra, serin ve gölge bir yerde serip kurutursun. Ekim ayında dikeceksen -ki soğanlar ekilmez dikilir- Ağustos başında dolaba koymalısın. Neden buzdolabı sorusunun cevabını forumda vermiştim. Kolay gelsin...
Metin kardeş,
Kusura bakma ama, sen yazılanları hiç okmuyorsun galiba. Okumayacaksan bizi uğraştırma. Bu konuyu sana daha önce de forumda anlatmıştım. Hep aynı soruları soruyorsun. Lütfen...

geophyte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön