View Single Post
Eski 16-05-2009, 11:27   #1
serander
Yeni Üye

serander's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2009
Doğa ile uyumlu estetik ahşap yapılar (Serander Evler)

Herkese Merhaba;
Ben 1998-2005 yılları arasında Trabzon'da Felsefe öğretmenliği yaptım. Şimdi İzmir'deyim. 7 yıl içinde Trabzon, Rize, Ordu, Arvin'in birçok ilçe ve köyünü dolaştım. Doğu Karadeniz'e özgü bir estetik mısır (erzak) ambarı olan Serander'lerle ilgili yapmış olduğum araştırma 2007 yılında kitap olarak yayınlandı.

Karadeniz'de görev yaptığım süre içerisinde bu yöreye özgü ahşap yapıları inceleme, keşfetme şansım oldu. Doğanın kalbinde, doğa ile uyumlu bir sivil mimari geleneği var Karadeniz'in.

Daha önce bir arkadaş bu foruma benim bir basın açıklamamı eklemiş. (denizakvaryumu) Kendisine teşekkür ediyorum. Ağaçlar.net'ten adresimi bulan bir çok arkadaş bana "serander"le ilgili mail attı.

Bu nedenle foruma üye olarak ağaç, doğa dostu arkadaşlarla görüş alışverişinde bulunmak, serander kültürünü tanıtmak, paylaşmak ümidindeyim.

Name:  Kitapmini.jpg
Views: 24608
Size:  41.0 KB

Name:  KS64 Orjinaller.jpg
Views: 31020
Size:  64.4 KB

Name:  KS02 Serander_Koy Alt taraf.jpg
Views: 29813
Size:  50.4 KB

Günümüzde Karadeniz'de artık kimse "erzak ambarı" olarak kullanmak için serander yaptırmıyor. Köylerde var olan seranderler de sökülüp şehirlere taşınıyor. Köylerin otantik değeri azaltılıyor. Ben serander kültürünün "günümüz işlevine uyarlanarak yaşatılabileceği" savundum hep. Seranderlerin Konut/mekan/işyeri olarak kullanılabilmesi amacıyla 10 yıl içinde 80'e yakın serander projesi çizdim. Ayrıntıyı merak edenler web sayfamı ziyaret edebilir.

Benim çabam ve girişimim ticari olmaktan ziyade kültüreldir. Seranderi seviyorum. Seranderin serinliğini tanıdığınızda sizin de seveceğinize inanıyorum. Serander tarihsel ve estetik bir fenomendir.

Serander, iyi değerlendirildiğinde "Doğa, kültür turizmine" büyük olanaklar sağlayacak.

Hepinize selamlar sunuyorum.

Atalay Yılmaz
Felsefe Öğretmeni
www.karadeniz-serander.com

serander Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön