View Single Post
Eski 15-05-2009, 21:29   #147
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Sevgili mlt2803
Önce kendinizi ilgili bölümde tanıtırsanız, daha çok cevap alırsınız.

İpekböceği adı altında bu konuda geniş bilgi var. 5000 adet tohum demek 5000 adet koza demektir. Amatörce bir uğraşı aşıyor.

Kolay gelsin. Bu miktar için sessiz sakin, 26-30 derece arasında sıcaklığı olan ve perdeleri kapanabilen bir mekan lazım. Bu mekana

yeterli kerevetleri koymalısınız ki o kadar böceği sığdırabilesiniz. Bunun yanında 5000 adet böceğe yetecek kadar dut yaprağı.

Özellikle böceklerin son evresinde tüketim çok artıyor. İlk dönemlerde yaprakları kıyarak günde iki veya üç partide vermenizde yarar var.

Yapraklar kurumaz. Böcekleri yaprakların üzerine almanıza gerek yok, onlar kendileri yaprakları bulurlar. Kuruyan yaprakları larvaları

rahatsız etmeden alabilirsiniz. Temizlik çok önemli. Hastalık geldiğinde bütün böcekleriniz ölebilir. Böcekleri her önünüze çıkana göstermeyin.

Böcekliğe ne kadar az girilirse risk o kadar azdır. Ölen larvaları derhal ortamdan uzaklaştırın. Çok sıcak ve rutubetsiz havalarda yerleri sulayabilirsiniz.

Rutubet ve sıcaklık farkları kozanızın kalitesine etki eder. Yani böceğin salgıladığı sıvının yoğunluğu değiştiği için iplik inceli kalınlı olur. Bu da

istenilen bir durum değildir. İdeal ısı 25-30 derecedir. Daha sonrasına (koza örme evresi) şimdiden hazırlanın. Larvaların asılabileceği düzeneği şimdiden

planlayın. Bunlar yapraklarını sıyırdığınız dut dalları olabaildiği gibi temiz balık ağları da olabilir. Veya başka altenatifler. Siz kozaları satacağınız

için ticari değeri olmalı. Asla kelebek çıkmasına müsade etmeyin. Kelebek çıkmadan önce satın, bekletecekseniz mutlaka koza içindeki larvaları

öldürün. (70-80 derece veya eksi 10-20 derece) Bu da ayrı bir ihtisas ve tesis işi.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön