Sevgili Dogasever, cevabınız için teşekkür ederim.
Benim niyetim, hiçbir zaman pırıl pırıl bir balık havuzu suyu elde etmek değildi. Akvaryum suyu gibi bir su zaten sazansılar ve bitkiler açısından hiç de doğal bir ortam değil. Benim için uygun olan 1 metre dibi görebileceğim, yeşilimsi de olsa bir berraklık.
Ben bu konuda hem erişebildiğim her kaynağı okudum, hem de kısa bir süre aralığında bir çok yolu da denedim. Denemelerim sadece ve sadece, kendi çapımda, bir takım iddiaları kendi gözümle görme zevki içindi. EM’ yi de okadar bahsettiğiniz için istemişdim.
Sonunda, doğal dengede karar kıldım.
2008 Ağustos ayı sonundan, bu güne kadar, havuz suyunda ne havalandırma ne de mekanik veya UV filtrelemesi yapmadım. Bitkilerin de yardımıyla su son derece berrakdı. Bazen en fazla 2 günlük bir bulanma oluyorsa da tabiat hemen dengeyi kuruyor. Özellikle açık bitki kökleri, mevcut az miktardaki algeyi toplayıp tüketiyorlar.
Yalnız son 5 gündür, havaların iyice ısınmasından dolayı bulanıklık halen devam ediyor. Onu da galiba (yağmurlar sona erdiği için) hortumla yüzeye püskürtme yaparak halledeceğim ama daha netice almadım.
Demekki doğal denge yılda en az 9 ay berraklığı sağlıyacak. Şimdilik bunu gördüm. Önümüzdeki 3 sıcak ay boyunca da denemeye devam edeceğim, belki kısmi havalandırma da yapabilirim.
Önerdiğiniz karışıma gelince; Ankara Çayında hangi ortamda denediniz bilemem ama, süs havuzu kapalı bir su kütlesi olduğu için, arkadaşlarımızın denemelerini hiç tavsiye etmem.
Ben ilk dönemde ( EM ‘siz fakat yine içinde mikroorganizmalar bulunan) arpa ve melas özü bazlı bir ürünü de denedim. Tabiri caiz ise suyun ağzı burnuna geldi, havuz ve balıklar inim inim inledi.

)
Bence hobi amaçlı süs balığı/bitkisi havuzları, tabii döngüye bırakılmalı. Ara sıra bir kepçeyle yüzey temizliği yapılabilir.
Tabii bunlar sadece benim tecrübelerim.
Saygılarımla.