View Single Post
Eski 15-05-2009, 16:52   #872
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
İçimden de geçmişti açıkcası "kesin cm yerine inç üzerinden ölçmüştür" diye

O zaman gelelim nasıl bir uygulama yapılabileceğine:

Bence yazıştığımız baston/tijli biçimine yönelik uygun bir budama Sn.omar'ın şu mesajında belirttiği olabilir.

Ben ise, daha yukarılarda bir taçlanmayı sağlayabilmek adına biraz daha ürkütücü bir budama yapardım.

İstediğimiz sonucu alana kadar epeyce -iki yıl kadar- bir süre alacak olsa da, bu süre zarfında da oldukça sevimsiz ve nahoş bir görüntü ile yola çıkacak olsak da, hazır böyle boylu bir gardenyamız varken ben şu fotoğraftaki gibi bir budama tercih ederdim:

Name:  Koyu yesilin Gardenyası Budama Önerisi.JPG
Views: 1290
Size:  60.3 KB

Bu fotoğrafta kalın beyaz çizgilerle işaretlediğim yerlerden budar, kırmızı çizgi ile belirttiğim noktanın altında ana gövdenin sağında solunda hiçbir yeşil aksam bırakmazdım.

Sonrasında ise uygulamanın çok daha önemli noktasına geliyoruz:

Çimdikleme!

Bu "çimdikleme" sürecinde kalın kırmızı çizgi ile işaretlediğim yerin daha aşağılarında hiçbir yeni oluşuma/sürgüne izin vermez iken, budama sonrasında tepede kalan yaprakların da yukarısında hiçbir yeni sürgün oluşumuna da aynı yöntemle izin vermez isek, zaman içinde bu alt ve üst iki noktanın arası gayet güzel yapraklar ve dallarla dolacaktır.

Doğru uygulama ve sabır ile, Allah ömür verirse, 2 yıl kadar sonra şu aşağıdaki şekilde çerçevelediğim bölgede taçlanmış özel bir tijli gardenyamız olacaktır

(kötü bir görsel çalışma ile, kabaca şöyle görünebilecek olabilir )

Name:  Koyu yesilin Gardenyasının Son Hali.JPG
Views: 1411
Size:  60.3 KB

Düzenleyen lerdemir : 16-05-2009 saat 00:38 Neden: Beyaz çizgilerden bahsetmemişim; kırmızı çizgiden budama yapılmasın diye düzelttim.
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön