Ormanlarımız "dün" yandı, "bugün"de yanıyor ve "yarın da" yanacak ! Çünkü...
27 Eylül 2006 Kırsal Çevre ve Ormancılık Derneği binasında 18.45 bir toplantı vardı. Ormanlarımız "dün" yandı, "bugün"de yanıyor ve "yarın da" yanacak ! Çünkü... konulu toplantıda Doç. Dr. Yücel Çağlar orman yangınları ve temelleri konusu ile başladı konuşmaya.
Kavramsal çerçevede, orman yangını türleri, orman yangınları ile "mücadele"; orman yangınlarının önlenmesi, söndürülmesi konuları işlendi. Daha sonra orman yangını çıkma olasılığı, şiddeti ve yayılma hızı üzerinde etkili olabilen nesnel nedenlerden sözetti.
Ben çocukluğumdan bu yana, yangınlar konusunda kitaplardan ve basından duyduğum bilgileri biriktirmişim. Bu sohbet ufkumu açtı doğrusu...
Her orman yangınında içim cızlardı, devletin bu konuyla ilgili olduğunu, elinden geldiğini yaptığını düşünürdüm, ama devlet napsındı yangınların çoğu kasıtlı çıkarılıyordu diyordum.
Eğitim seviyesi yükselirse, çocuklara ağaç bilinci verilirse belki yetişkin olunca dikkatli olurlar diyordum. Ama bütün bunların Türkiye şartlarında ütopya olduğunu, bu işlerin eldeki şartları en iyi kullanarak, en iyi adamları, işinin ehli yetişmiş adamları uygun yerlerde bulundurarak, bilinçle ve bilimsellik ışığında yapılması gerektiğini öğrendim.
Ormancılıkla ilgili yasaların zırt pırt değişmemesi gerektiğini, yasaların "şartlara uydurulmasının" orman yangınlarını nasıl artırdığını öğrendim. Mevzuat değişikliklerinin nelere yolaçtığını öğrendim....dim.. dimmm...
Benim öğrenmemin bir anlamı yok, tek başıma napabilirim? bu kitlesel bir bilinç olmalı, aynı ortak bilinç gibi...
|