Sayın fatihes. Bitkiye gübre verilir, ve verilen gübrelerde bellidir. Azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ,magmezyum ve kükürt. Micro elementler diye gecen, demir, bakır, bor, mangan, çinko, klor ve molibden gibi elementlerden okadar az verilirki ,örnek 10 ton suya ,dikkatinizi çekerim 10 ton suya sadece 25 gram civarında demir, 1 gram kadar bakır
yarım gram kadar molibden konur. bunların miktarı çok azdır ama bitki bunların eksikliği hisseder. Makro besin elemenyleri denen azot fosfor patasyum kalsiyum magnezyum ve kükürt baş rolü oynar.her bitki bu besin elementlerini topraktan veya sudan yani hazırladığımız kültür ortamından ayrı ayrı oranlarda alır Sizin aldığınız gübre 20,20,20, diye geçer veya üç 20 de denen toprağı takfiye eden dengeli bir beslenme gübresidir ama toprak içindir. Sadece bunu vererek besin değeri olmayan bir ortamda sebzeleri yetiştiremessiniz. Mesela 1 litre suya 1 gram 20,20,20, gübresi erirtelim ,200 ppm azot,87,5 ppm fosforve 166 ppm potasyum elde edersiniz.ama bu oranı hiçbir şekilde değiştiremessiniz. formül sabittir. Bu gübrenin suda tamamen eriyen damlama sulamada kullanılan tipi olduğu gibi toprakta yavaş yavaş eriyen tipide vardır.Görüldüğü gibi içinde kalsiyum magmezyum kükürt yoktur. Bu elementler topraktan alınacaktır.
Ben bitkilerime hazırlamış olduğum ve arkadaşlarımada verdiğim besin eriyiklerinden veriyorum. Ama hemen yerigelmişken aktarayım fide olayı gerçekten çok önemli. Bunu yeni keşfettim. Gerçi bütün kitaplar yazıyor ama yaşayıp görmek lazım. Sağlıklı güzel büyümüş bir fide ( buna pişkin diyorlar) dikildiğiyerde hemen kendini gösteriyor.Çok çabuk gelişiyor.Arkadaşımın hediye ettiği 5-6 kök bahçede yetiştirdiği fideler var inanın ayni ortam ve ayni besin olduğu halde diğerlerinin dörtte biri kalınlığa ve boya gelemediler,gözüm gibi bakıyorum ama çok yavaş gelişiyorlar. Sizden ricam,besin eriyiklerinin hazırlanması adı altındaki forum sayfalarına bir göz atın orada bu konu ile ilgili işe yarar çok bilgi var.
Düzenleyen Kudret Tezel : 01-01-2015 saat 22:20
|