View Single Post
Eski 14-05-2009, 07:44   #22
cello
Ağaç Dostu
 
cello's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2006
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 298
Kiraz kuşu İspinozgillerdendir. Papağangillerle karşılaştırmak pek doğru olmayabilir. Yavrulama dönemi mart ve temmuz ayları arasındadır. Son ağız yavruyu da ağustosta uçurur. Yavru ana tüyünü 45 gün sonra atmaya başlar. O senenin yavruları tüy dökümünü çok hafif atlatırlar. Eğer kuş hava akımına maruz kaldı, üşüdü, sterese girdi, ya da yem olarak çok kuvvetli yemlerle yüklenildi ise (üretim ve ötüm sezonu gibi devrelerde) ara tüyü yapabilir ki bu iyi bir şey değildir. Kuş o sezonu muhtemelen kapatır. Bazı kuşta da tüy dökümü yerleşir ve kuş devamlı döker durur. Bu durum daha da tehlikelidir.

Kuşlarda tüy, hayvanlarda kıl protein yapıdadır. Yani kaybedilen kan gibi düşünülebilir. Kuşun tüy dökerken o proteine ihtiyacı vardır ve yerine konmalıdır. Tüyde iken çok zayıf diyetlerle beslenen kuşlarla ötüm ve yavru döneminde sıkıntı çekilmesi muhtemeldir. Ayrıca tüy döküm dönemi senede 1 keredir ve hastalık değildir. Kuşların yıllık hayat evresinde yaşamaları gereken bir dönemdir. Tüm tüyler sıra ile dökülür ve gene o sıra ile yenileri yerine gelir.
Bu dönemde yulaf, keten ve kenevir normal diyete eklenmeli, haftada 2-3 kere yeşillik verilmelidir. Haftada 2 kere yumurta maması yapılmalı, imkan varsa kafes örtülmelidir. Bu şekilde kuş çok daha stressiz bu dönemi atlatır.

Kuş denen hayvan aşırı zekidir ancak tanımadığı yem verildiğinde reddecek ve ölecek kadarda acayiptir. Kuşlar içgüdüsel olarak yuva yapmayı bilirler. Ancak "nereden ne bulur yerim"i annesiyle uçmaya başladığında öğrenirler. Parklarda serçelere yem verdiğinizde götürüp yanda ufak kuşlara verdiğini görürsünüz onlar yavrularıdır. Anneleriyle beraber gezer, dostu düşmenı tanırlar.

Yazdıklarım şahsi tecrübelerimdir.

cello Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön