Mine Hn ve fmt79,
O yırtılmalar öncesi o bahsettiğiniz beyazlıklar ve/veya güllerdeki KÜLLEME benzeri bir doku hiç ama hiç olmadı... Sonrasında da siyah noktacığa hiç dönüşme olmadı haliyle de...
Aslında bu yapraklar dışında Kıbrıs Limonum son derece canlı ve sağlıklı görünmekte gibi geliyor bana, hatta bakın uzak ama komple bir görüntüsünü ekleyeyim hemen aşağıya; üzerinde küçüklü büyüklü bir sürü meyve var ve halen de iki tane açmak üzere çiçek tomurcuğu mevcut... Mis gibi kokacaklar yine açınca bu iki ufaklık...
Bu verilerle hastalık için ne denebilir dersiniz?
Levent.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fmt79
Görüntülerde iki farklı belirti var. Bir tanesinden birşeyler anlaşılıyor ama öteki için birşey söyleyemeyeceğim. Tam olarak anlayamadım.
Yaprağın üst epidermisini zar şekline getiren zararlıyı tahmin edebiliyorum. Ancak yanlış teşhis her zaman için mümkündür. Zira yapraklar yırtılmadan önceki görüntünüz yok, sadece tahmin ediyorum. Aslında bu belirtiler yaz başlangıcında ince zar şeklinde beyazlıklar olarak mı çıktı acaba? Sonra bu beyaz alanlar galeri şeklinde büyüdü, ve sonunda beyaz, içinde siyah noktacıklar olan ölü alanlara mı dönüştü? Çünkü tahmin ettiğim zararlı ise bu alanlar ileride kahverengileşir, buruşur, ve sonuçta yaprak bombeli-kıvrık bir hal alır.
Acaba 2-3 ay önce yapraktaki görünüm aşağıdaki fotoğrafa benziyor muydu?
|