Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti.
Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu?
Evde yapılabilir bir şerbet midir bu?
Saygılar,
|
Tarifi çok basit. Tek bulmanız gereken meyan kökü..
Yukarıda "
backyard" isimli arkadaş da aynı şerbete
"aşlama" olarak tarif vermiş. Yöresel isimleri farklı olsa da muhteviyatı aynı oluyor.
Meyan kökü şerbeti (Aşlama)
1 lt kadar musluk suyuna bir avuç dolusu dövülmüş meyan kökünü ıslıyorsunuz. İçerisine 1 tane kesme şeker ve 1/2 çay kaşığı tatlı soda (kabartma tozu değil) ekliyorsunuz. Şöyle bir karıştırıp oda sıcaklığında 2-3 saat bekledikten sonra buzdolabına koyuyoruz. Hem bu şekilde demleme bittikten sonra anında soğuk soğuk servis yapma imkanı da oluyor. Bu tür gıdalar açıkta kaldığında çabucak bakteri ürüyor. Yaklaşık 5-6 saat kadar sonra süzüp içebilirsiniz.
İçerisine damak zevkine göre 1-2 tane dövülmüş karanfil, 1/2 çay kaşığı dövülmüş tarçın katarsanız daha enfes bir tad elde etmiş oluyorsunuz. Eğer çok koyu olmuşsa üzerine su çekerek sulandırıp da içebilirsiniz. Ne kadar uzun süre meyan kökü ile ıslı kalırsa o kadar koyu ve tadı ağır olacaktır.
Göğüs tıkanıklığı, bronşit, mide ve bağırsak rahatsızlarında çok iyidir. İdrar söktürür, bünyeyi kuvvetlendirir. Vücuda zindelik verir. Daha başka birçok faydası var. Deneyin kendiniz görün.
Yanlız fazla içmeyin. O kadar enerjiyle ne yapacağınızı şaşırırsınız.
Meyan kökü bulamayanlar aktarlarda meyan balı satılır. Ondan alıp damak zevkine göre suda bir parça eritip de kullanabilirler. Aynı tadı vermese de idare eder.
NOT: Bildiğim kadarı ile marketlerde hazır paketlenmiş toz halde mevcut. Su katıp doğrudan içiyorsunuz. Yanlış hatırlamıyosam markası Ramko olacak..