Herkese merhaba.
1992 yilinda calistigim yer kapanmis ve ben 10 ay kadar issiz kalmistim. bu 10 ay suresinde gecici bir is buldum ,kucuk bir ucret karsiligi haftada 5-6 saat, bir bahceye bakacaktim. Bahcede buyuk bir yasemin agaci vardi[belki 20-25 yaslarinda bir agacti] bahce sahibinin saman nezlesi varmis ve yaseminin ciceklerinin kokusundan rahatsiz oluyormus, yasemini sokup atmami istedi. yasemini soktum , atmadim alip eve getirdim,butun dallarini budadim, kokler zaten budanmisti, buyukce bir saksiya dikip 2 sene hic ellemedim, uzerinden yeni surgunler cikmisti o surgunleri uclarini surekli alip uzamalarina firsat vermedim. IKi yildan sonra agacin onundeki kapanmiya imkan olmiyan zedelenmeyi[agaci sokerken olan zedelenme] oyup govdesi kovuk bir gorunum verdim. Agac uzun zaman cicek acmadi son 4 yil var cicek aciyor.Daha once yaseminden bonsai yapmamistim her hangi bir kitapta resim de gormedim[sari yaseminden bonsai vardir da beyez yaseminden hic gormemistim] boyle olmasina ragmen iyi bir bonsai oldu.Bunu yazmamin nedeni cevrenizde cok cesitli agaclar vardir belkide o agaclardan daha onceleri kimse bonsai yapmamistir, bu o agactan bonsai olmaz demek deyildir.Kendi deneyimlerinizle de bircok agac cinsinden bonsai yapabileceginizi dusunuyorum. Asagidaki yasemin bunu dogruluyor sanirim.
beyaz yasemin.jpg
Jasminum [Beyaz yasemin]
beyaz yasemin1.jpg
Govdenin yakindan gorunusu
beyaz yasemin3.jpg
Cicek tomurcuklarinin yakindan gorunusu
Baska bir agacimla bulusana dek hosca kalin.