View Single Post
Eski 11-05-2009, 13:17   #740
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mog Mesajı Göster
sonuçtan eminiz. Her hafta gidip kontrol ediyoruz efendim
onay geldiği zaman da burada resmen ilan edeceğim.
Böylelikle dünyada alternatifi olmayan tek gübre lafıda sanırım rafa kalkacaktır.
Mog'a katılıyorum!

Uzunca bir süredir sitemizden ayrı kalmıştım. Şimdi, B5a ve diğer organik ve mikrobiyel gübrelerle ilgili tartışmaları yakından takip ediyorum. MOG sonuna kadar haklı. Daha dün piyasaya çıkan bir ürün nasıl olurda dünyada ilkiz gibi bir iddiada bulunur. Ve herşeyden önemlisi de içindeki mikroorganizmaları açıklamaz. Buradaki yazıları okudum. Şu ana kadar Hüseyin Beyin açıkladığı yalnız bir çeşit mikroorganizma var: Pseudomonas fluorescens. Başka var mı? Ayrıca ben bundan bir iki yıl önce Etkin Mikroorganizmaları anlatmıştım. B5A için dünyada tek diyenler, bu sitede yayınlanan EM mikroroganizmalarını ve ürünlerini okusunlar! O zaman belki bu iddialarından vazgeçerler. Bu ürün içinde eğer başka mikroorganizma yoksa, ve sadece Pseudomonas fluoresce varsa, o zaman bu ürün bir yenilik bile değil. Çünkü Pseudomonas fluoresce mikroorganizmasının biyokontrol ürünü olarak etkileri zaten biliniyor. Internette bir sürü Hintli ve ABD'li firma bu mikroorganizmaları pazarlıyorlar. Yalnız sevindiğim bir nokta var: EM'yi biz piyasaya çıkardıktan sonra, piyasada mikrobiyel gübre adıyla başka ürünler de çıkmaya başladı. Bu bizi mutlu ediyor. Çünkü topraklarımızı kimyasal madde ve pestisitlere bağımlılıktan kurtarmalıyız ve tarımı ve çiftçiliği doğal yollarla yapmalıyız. O yüzden, tüm mikrobiyel ve organik gübrelerin kullanımını tüm çiftçilerimize öneriyorum. Ama hepsinin eksilerini ve artılarını öğrensinler. Gelelim B5a'ya: Bu konu başlığı altında olumsuz yönleri varsa yazsınlar demişşiniz. Bence en olumsuz yanı içindekilerin bilinmezliği. Bence B5a içinde ne olduğunu açıklamalıdır. Mikrobiyel gübrelerde ticari sır olmaz. Açıklamamak tüketiciyi aldatmaktır. Sakın yanlış anlaşılmasın ben işe yaramıyor demiyorum. Biyokontrol ajanı olarak mutlaka işe yarıyordur ancak tüm dünyada tarımda kullanılan mikroorganizmaları açıklamak yasal bir zorunluluktur. Zaten mikrobiyel gübre olarak ruhsat alacaklarsa, üretim prosesini (tüm detayını vermeyebilirler) ve içindeki mikroorganizmaları bildirmek zorundalar. Diğer olumsuz yönleri:

- Dünyada B5a kullanan yok! Pseudomonas fluoresce mikroorganizmasını kullananlar var.

- Üniversitelerde yapılmış araştırmalar yok!

- Gece (ya da güneş battıktan iki saat sonra) uygulanması zorunlu (içinde fotosentetik mikroorganizma var mı bilmiyoruz!)

- Kompost üretiminde herhangi bir etkisi var mı tam olarak bu sitede belirtilmemiş. Organik maddenin verimli bir şekilde ve fermantasyon yoluyla parçalanmasının tarım ve çevre açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz (Lütfen Etkin Mikroorganizmalar adlı bölümü okuyunuz!)

- Sadece biyokontrol ajan olması söz konusu. (aksi söz konusuysa, lütfen işleyiş mekanizması ile belirtsinler)

- Uzun süreli denemelerin yapılmamış olması. (Meyvelitepe'nin 23. Sayfadaki yorumuna katılmamak mümkün mü? Nedense, B5a üreticlerinden kimse bu yoruma henüz yanıt yazmamış.

- B5a, mantari hastalıkları bastırdığı için, bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlıyor ve ortamda besin varsa, bu besinleri bitki bünyesine alıyor. Ancak organik maddenin toprakta bulunması da şarttır. Bu konu da bu başlık altında epey tartışılmış ancak hiçbir şeyi yoktan var edemezsiniz. Öyle doğal kayaçlarla, bitki kalıntılarıyla (gerçi bimi çiftçi pek kalıntı bırakmıyor ama!) üç yıl beş yıl idare ettiniz diyelim. Sonra ne olacak. bir diğer konuda organik maddenin iyice azalması sonucu, mikroorganizmaları siz ne kadar ilave ederseniz edin yaşatamazsınız. O yüzden, mikroorganizma ve organik madde toprakta belirli bir dengede tutulmalıdır. Toprağın analizine göre, fosfor, azot ya da kalsiyum, potasyum gerekecektir. Bunları yerine koyacak doğal organik maddeler vardır ve mikroorganizma ile birlikte ilave edilmelidir. Kısaca, B5a tek gereksiniminizdir tümcesine katılmıyorum.

- Bir diğer nokta da geleneksel tarımdan sert bir geçiş yapması. Kimyasal gübreyi tamamen bırakıp bir anda organik tarıma geçiş toprağın, biyolojik, kimyasal ve fiziksel koşullarını etkileyecektir. Burada rapor edilen iyileştirmelerin hepsi doğrudur ancak bunlar yukarda da belirttiğim gibi, bitkilerin gelişimini engelleyen patojenlerin bastırılması sonucu ortaya çıkmış etkiler olabilir ve üçüncü veya dördüncü uygulama yıllarından sonra (patojen baskısı kalktıktan sonra) bu gelişmenin hangi yönde olacağını kimse garanti edemez. Umarım yanılırım!

Düzenleyen Dogasever : 11-05-2009 saat 13:30 Neden: Eksik kalmış
Dogasever Çevrimdışı   Başa Dön