View Single Post
Eski 09-05-2009, 23:13   #126
akinselcuk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabiat Mesajı Göster
Yalnız malzeme miktarı arttıkça br. fiyat düşüyor. Bunu da göz önüne almak lazım. Kudret hocamda bahsetmiş. Ben yıllık ortalama 1000 lt. fide yetiştirme torfu, bir o kadar da iç mekan torfu kullanıyorum. Perlit deseniz yine miktar büyük. Bu yüzden bu malzemelere firmalardan aldığımız teklifler daha düşük olabiliyor. Fiyatı belirlemede miktar, ödeme şekli, nakliye ve ikili ilişkiler etkili oluyor.
Sayın Tabiat,

Zaten fiyatlarınız toptan bazda. Bu malzeme 10 katına çıksa bile 1,55 Lira olan PVC boru maliyeti düşşe düşşe 1,40 Liraya düşer. Bu da sistemin fizibilitesini yapanın yanına lehte bir hata olarak kar kalır. Bizim burda aldığımız 50 litre perlit 7 lira idi. Bunu 200 litre aldığımızda 28 lira yerine 18 küsür versek bile fizibiliteyi hataya sürükleyecek rakam farkları ortaya çıkmaz diye düşünmekteyim.

Aklıma takılan bir konu daha var. 70 lik boru kullanmışsınız. Marulların büyümüş hali yan yana tam sığmış. Kazara 100 lük boru kullanmış olsaydınız depo ve sistem suyu orantısız olacaktı. Başlangıçta aldığınız bazı uyarılara göre düzeltmeler yapmanız da kolayca gerçekleşebildi. Yani sanki bu sistemde önceden çalışılmış bir ARGE var gibi.

Kış aylarından bu yana kurduğum farklı 7 -8 adet deneme sisteminde ancak kurduktan sonra farkedilebilen bir sürü yanlışla karşılaştım. Ya da başlangıçta hiç hesaba katmadığım kendiliğinden ortaya çıkan pratik sonuçlar. Oysa kurmadan önce ince ince düşünmüştüm. Pompalar , debiler , su değiştirme kolaylıkları , bakım kolaylığı gibi bir sürü unsur, büyük sistem kurarken gözönüne alınması gereken detaylar.

Şimdi burada 5 - 6 aydır büyük bir pratik yaptık gene de başlangıç yatırımı yüksek olan bu sistemleri kurmak için hatasız bir bilgiye ihtiyaç var. Para çok kıymetli , iyice emin olmadan kağıt üzerinde cizip ölçmeden büyük bir düzenek kurmaya cesaretim henüz oluşmadı.

Bu sisteminizi kurarken örnek aldığınız bir plan proje oldu mu merak ediyorum. Yoksa hepsini tek tek hesap kitap mı ettiniz ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön