Konu: Hardal otu
View Single Post
Eski 09-05-2009, 09:37   #1
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Hardal otu

Doğal gübrenin kötü tarafı bahçeye beraberinde yabani otları da taşıması... Bu kötü tarafının iyi tarafı da bu otların içinde yenilebilir olanlarının da olması. Nitekim bahçemde ebegümeci, hardal otu, cacık otu doğal gübrenin bana armağanı...

Name:  Hardal otu.jpg
Views: 36580
Size:  52.4 KB

Ara ara toplayıp salatasını, yemeğini yapıyorum...
Eşim bundan çok hoşnut kalıyor.
Nasıl kalmasın, sofraya ekstradan bir çeşit daha konmuş oluyor.
Evet ya, bu yağmurlardan sonra doğa çoştu. Yani diyeceğim hardal otunun tam zamanı...

Name:  Hardalotu 1 a.jpg
Views: 15092
Size:  22.3 KB

Ben de tazelerini topladım, çiğden salatasını yaptım. Aslında piyaz dense yeridir. Yaprakları doğranmış, üzerine limon sıkılmış, zeytin yağ ekilmiş hardal otunu iki haşlanmış yumurta ile karıştırdım. Üzerini de siyah zeytinle süsledim. Nefis...

Name:  Hardalotu 1.jpg
Views: 10404
Size:  26.6 KB

Hardal otunun mezesi çiğden yapıldığı gibi haşlanarak da yapılıyor. Kaynar suyu içinde şöyle bir bekletiliyor. Soğuk sudan geçirildikten sonra sarımsak, taze soğan, domates, kırmızı yağlı biber limon, sirke, zeytinyağı tuz, pul biberle karıştırılıyor... Artık zevke kalmış..

Başka yemekleri de yapılıyor.

- Soğan ve kırmızı yağlı biber doğranıp zeytin yağında hallettikten sonra üzerine kıyılmış hardal otu konarak kavrulma işlemine devam ediliyor. Üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor... Tuz ve pul biber unutulmuyor elbette...

Şimdi şu yazacağım yemeği ciddi ciddi yapmayı düşünüyorum.
Belki biraz daha geliştirebilirim:

Mesela ne olsun; bulgur mu, pirinç mi?
Bence bulgur olsun.
Bulgur olunca taze soğan da olmalı değil mi?
Sonra azıcık salça... Yakışır...
Sarımsaksız hiç olmaz...
Sirke katalım, limon suyu da...
Sonra üzerine peynir rendeyelim. Ama beyaz peynir... Rizotto...
Tuzu, karabiberi, pul biberi yazmaya gerek yok...

Taze soğanların beyaz kısımlarını yeşilleriyle (yapraklarıyla) karıştırmayacak şekilde doğrayalım...

-
Üç adet taze soğanın sadece beyaz kısımlarını ve üç adet doğranmış sarımsak dişini zeytinyağı+ayçiçekyağında halledelim, salçayı ilave edelim. Kokusu mutfağı sarıncaya kadar tencere içindeki harçla birlikte çevirelim ...

-
Bir demet doğranmış hardal otunu üzerine yayalım... Bir çorba kaşığı sirkeyi, yarım limonun suyunu da koyalım

- Yarım su bardağından fazlaca bulguru da hardal otunun üzerine dağıtalım...

- Kapağı kapatıp, kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Bulgurlar şişmeye başlayınca pişmeye yakın yani) soğanların yeşil kısımlarını bulgurun üzerine serpiştiriverelim... Tuz, karabiber ve pul biberi unutmayalım... kapağını yine kapatıyoruz elbette...

-
Servis sırasında üzerine rendelenmiş peynir serpiştirelim...

Bu kadar işte

Yanına bir de yoğurdu fazla sulandırılmamış cacık yapsak fena mı olur yani?...

Hardal otunu nereden bulacağız diyenlere önerim ıspanak ne güne duruyor?...

NOT: Ayrıca buraya göz atmayı unutmayın:

http://www.agaclar.net/forum/showpos...94&postcount=5

http://www.agaclar.net/forum/showpos...96&postcount=6

Sn Mine Pakkaner her zamanki bilgeliğini göstermiş, kaçırmak olmaz...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön