View Single Post
Eski 09-05-2009, 09:12   #123
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Haklısınız sayın tabiat, fiatlar gerçekten çok enteresan geldi. ****** miktar fazla olınca iskonto larda fazlalaşıyor.
Sevgili arkadaşlar bir şeyi düzeltmek istiyorum müsaade ederseniz, biliyorsunuz bilmediğim konuda asla yorum yapmam. Benim mesleğim ziaat değil ,belki bazı arkadaşlarım sordukları soruya cevap alamayınca veya benim yorumlamamamdan alınabilirler ama dediğim gibi ,bir soruya cevap verebilmek için o konuda iyi biliyor olmanız lazım.
mesele şu, sayın tabiatın maliyet hesaplarında bir konu dikkatimi çekti. Bu işe niyet eden arkadaşları düşündüre bilir. Elektrik sarfiyatı. Bu gider motor etiketine bakılarak hesaplanmaz. çünkü motorlar maximum yükte etiket değerlerine ukaşırlar.
sanıyorum sayın tabiatın kullandığı motorlar 7-8 belki10 metreye saatte 2-3 ton su basan motorlar oysa bizim kullandığımız 2 metre yüksekliğe saatte örneğin 250 litre su durum böyle olunca elektrik maliyeti bayağı düşecektir.
Bunun en güzel şekli seranın girişine bir elektrik saati bağlamak , sarfiyatı KW/saat olarak oradan takip etmektir. Umuyorumki böyle olsa idi elektrik maliyeti bayağı düşecekti.
Bir ikinci konuda şu köklerin yıkanması için gereken haftalık 500 kitre su sarfiyatı.
Bitkiler su kültüründe olduğu için kökleri yıkamaya gerek yoktu diye düşünüyorum. Zira tuzlanma ancak katı ortam kültüründe olur.Buharlaşan su zaman içinde tuz miktarının yükselmesine sebep olur. Su kültüründe besin eriyiğinin değiştirilmesi yeterlidir diye düşünüyorum.zira ayrı bir maliyet getiriyor. Ama bu suyu kullanıyorsak tabiiki önemli değil.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön