View Single Post
Eski 23-09-2006, 06:09   #20
ormanbotanigi
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Ziraat odasının orman içi su kaynaklarının geliştirilmesi, etüt, envanter, planlama ve projelendirmesi” cümlesinin Tasarı’dan neden tümüyle çıkarılması gerektiğini konusunundaki görüşleri konuyu anlamadıklarını gösteriyor. Gerekçe olarak su başlığı adı altında ders olmadığını ve görülen ders sayısının yetersiz olduğundan bahsetmiştir. Ayrıca Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümleri tarafından verilen dersler yazılmış. Ardından Tarımsal yapılar ve sulama alanında öğrenim görmüş ziraat mühendislerinin yetkilerinden bahsedilmiş.

Görev ve yetikleri;
sulama suyu ihtiyacı saniyede 500 litreye kadar olan sulama tesisleri, sulama suyu ve hayvan içme suyu sağlamak için yapılacak göletler, drenaj, toprak erozyonu önleyici toprak ve su muhafaza edici tesisler, tarımsal yapılarla ilgili araştırma, etüd, plan, proje, uygulama ve kontrol hizmetlerini yapmaya yetkilidirler.

Sulama tesislerinde, suyun tarımda kullanılmasıyla ilgili arazi tesviyesi, tarla başı kanalları, tarla grup yolları, tarla içi sulama ve drenaj tesisleri, arazi ıslahı, toplulaştırması, dağıtımı ve benzeri toprak ve su kullanımını geliştirme projeleri, toprak su bitki ilişkileri etüdleri, fizibilite, planlama, projelendirme, uygulama ve kontrolunda tarımsal yapılar ve sulama alanında öğrenim görmüş ziraat mühendisleri çalıştırılır.


*Yukarıda bahsedilen konular hepsi tarımsal çalışmalardır. Tasırada bütün su kaynaklarının plan ve projelendirme yetkisi orman mühendislerine zaten verilmiyorki. Dikkat ederseniz tasarı orman içi su kaynaklarını içine alıyor. Ormaniçi su kaynakları ormandaki göl ve nehirleri kapsıyor. Yani bırakın onuda biz yapalım. Kimsenin görevine müdahale edilmiş değil.

*Bunun ilgi verilen derslere gelince; su başlığı adı altında ders olmayabilir. Önemli olan derslerin içeriğidir. Ayrıca çok fazla sayıda ders görmek konu hakim olunduğunun veya uzman olunduğunun anlamına gelmez.

Dersler de görülen bazı başlıklar:
*Toprakta su depolanması, suyunun fiziksel sınıflandırılması, suyunun bitki yararlanması açısından sınıflandırılması, Yeraltı sularının yapay yolla belirlenmesi, Suyun yer altında düşey yayılışı, Su ve enerji bütçesi, Su verimini geliştirme araştırmaları, Hidrolojik süreçlerle ilgili araştırmalar, Bakteriyolojik kalite, Su verimini artırma, infiltrasyon, tesis tekniği, planma esasları, planlama süreci, veri analizi, strateji geliştirme, v.b

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön