merhaba
Bu stil belirleme işinde bonsai sanatına ve sanatçısına has bir 'cinslik'in farkındasınızdır sanırım

Bonsai adayı seçilen bir ağaç, halihazırdaki yetersizliğine, yeterli hale gelmesi için geçirmesi gerekli zamana rağmen, inatla bonsaicinin gözünde (ve kağıdında) illaki bir ağaç formuna bürünüyor, sokuluyor.Çevresinde gördüğü her çalı-ağacı zihninde hemencecik bir bonsaiye dönüştürüverenler, hatta işi daha ilerletip çeliklerine bile şimdiden form belirleyenler de onlar değil mi?

Dışarıdan, 'doğmamış çocuğa don biçmek' gibi algılanabilirse de bu davranış, zamanla doğrudan bağlı ve merkezinde 'form' mevzuunun olduğu bu sanatta bir zaruret gibi duruyor.İleriki vaziyeti öngörüp ağacını bonsai serüvenine başlatırken ona göre yol-yöntem belirlemek gerekli elbette.Hem şevk hem de ışık tutucu olur.
Form belirlemede şöyle bir sorun da yaşanıyor : Hemen veriliverecek bir formun yanında aynı ağaçta biraz beklendiğinde daha güzel ve uygun bir form elde etme ihtimali de mevcut olabilir.(Gövdesi uygun, ve birkaç dalı bulunan her ağaçcık bonsaiye dönüşebiliyor ya,iyi kötü)Ve hemen yapılacak bir formasyon
2. ihtimali bozacak veya ortadan kaldıraksa, bence bunu yapmayıp beklemeli.Sonuçta ortaya çıkacak ağaç bütün bekleyişe değebilir..
(Çoklu gövdeli bir stil de düşünülebilir. ŞULE )
Zaman ne getirir -ağaç hangi dalları çıkartır- bilinmez ama biz yine de cinsliğimizi yapalım

Kırmızı dal ve gövdeler ihtimal.Yüzde yüz böyle bir stil oluşmayacaktır muhakkak da, çıkacak dal ve gövdelerle benzer bir stil tutturulabilir.
sumak-çoklu gövde.JPG
sumak-yapraklı.JPG