SAKIZ AĞACI Genel Bilgi
Şifalı ve ölümsüz olan daima yeşil olan , kuraklığa meydan okuyan dayanıklı bir ağaçtır. Kendine özgü dağınık bir görünümü vardır.
Bu duruma karşı form budaması yapılarak ağaç şekli verilir erozyona karşı mücadele edebilen ve havayı temizleme özelliğine sahip bir ağaçtır.
Sakız Ağacı’nın reçinesi hiçbir işlem görmeden kullanıldığı gibi işlem görerek bir çok alanda ( 300 den fazla ) kullanılmaktadır. Sakız , gıda , içki , ilaç ve kozmetikte çok yönlü kullanılmaktadır.
SAKIZ AĞACI’NIN EKİMİ
Fidan , herhangi bir tahta parçası ile destrk verilerek pamuk ipliği ile bu desteğe bağlanarak dikilmelidir.
Fidan eğer saksıya dikilecekse , çiçek bakımı gibi bakılarak bakılmalıdır.
Toprağa dikilecekse çok su istememektedir. Özellikle yazın ayda 2 veya 3 kez sulanması yeterlidir.
Toprağa dikilen fidanın zamanla gövdeye bağlı dalları çıkacaktır bunlar form tipi verilerek budanmalıdır. Bu işlem yapılmazsa eğer yanlarada doğruda genişleyerek maki görünümü alabilir. Budama şekline dikkat edilmelidir.
Sakız Ağacı uzun ömürlü bir bitki olduğu için 40-50 yılda bir gençleştirme budaması ile yapılmalıdır. Bu gençleştirme budamasının yapılmasıyla Sakız Ağacı ölümsüzleşir.
Sakız Ağacı dikildikten 7 veya 8 yıl sonra ürün vermeye başlar.
Sakız Ağacı dikilirken toprağın yapısına dikkat etmek gerekir. Sakız Ağacı taşlı toprağı sever. Taşlı toprak bitkinin kök kısmının daima serin olmasını sağlar ekilecek toprağa yüzde 70 gübre konulmalıdır. Mutlaka keçi , koyun ve sığır gübresi olmalıdır. Kümes hayvanlarının gübresi verilmemelidir gübrenin az 2 yıllık olması gerekmektedir. Ağaca zarar verebilir. Toprağın milli olmalısında fayda vardır.
Sakız Ağacını dikerken kök kısmına taşlar konulmalıdır. Konulacak taşların rengi çok önemlidir. Ekilecek yerin toprağının rengi ile zıt olan taşlar seçilerek konulmalıdır. Topraktan alacağı birçok bitki için önemlidir. Topraktan alacağı demir , kalsiyum ve çinko gibi maddeler sayesinde gelişip büyüyecektir.
Bu ölümsüz fidanı ekenler , fidanlarla ölümsüzleşirler. Zamana meydan okuyarak sonsuza kadar yaşarlar.
|