View Single Post
Eski 06-05-2009, 08:47   #196
malbman
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 Mesajı Göster
Sayın malbman
Aslında bu işin sonu topraksız tarıma gidecek fakat en azından ilk denememi bu şekilde yapmak istıyorum.Lütfen bana aklıma takılan şu sorularda yardım edin.Şebeke suyu kulllanmak zorundayım.(yağmur suyunu biriktirebilirim ama ne ke kadar olur ? )Ürünlerin sağlıklı kalmasını nasıl sağlayabilirim ve daha iyi ürün almak için neler yapmam gerekiyor.En azından ilk toprak denemem için.Bu kadar emek zayi olmasın.
Sayın akcan67, öncelikle tebrik ederim. Harika bir iş çıkarmışsınız. Sanırım havalandırma gibi ayrıntılar da düşünülmüştür seranızda. Zira havalandırma seracılıkta çok önemli.

Sorularınıza gelince: topraklı tarım hakkında dededen kalma: fideleri dik, sula, çapala, tekrar sula... gibi yöntemler dışında bir bilgim olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama toprakla tarım yaptığınızda toprağınızın kalitesi/içeriği/yapısı en önemli etken. Bu nedenle öncelikle toprağınızın ne olduğunu bilmeniz, bunun için de toprak analizi yaptırmanız lazım. Ama amatör bir çalışma için toprak analizi ağır bir külfet oluşturacaktır. Bunu daha basit, evde bulunan malzemelerle nispeten de olsa belirleme imkanınız olup olmadığını araştırmak lazım.

Yağmur suyu, hele de bu mevsimde, çok fazla toplanmaz sanırım. Ama sizin oralarda yağmur boldur. Onu siz daha iyi bilirsiniz. Ama yine de şebeke suyu kullanmak zorundasınız. Burada da suyunuzun ph'ı önem kazanıyor. Ph'ın yetiştireceğiniz bitkiye uygun olması istenir. Zira bitki uygun olmayan ph şartlarında besinleri ememiyor, gelişemiyor vs.

Kabaca söyleyeceklerim (ama yardımcı olmadığını tahmin ettiklerim) bu kadar. Sitedeki bu konunun uzmanı arkadaşlardan yardım isterseniz, eminim seve seve yardım edeceklerdir.

Siz gelin bu kadar teferruatla hiç uğraşmayın, doğrudan topraksız tarımla başlayın en iyisi

Çalışmalarınızda başarılar. İleri aşamaları paylaşmayı da unutmayın.

Düzenleyen malbman : 06-05-2009 saat 09:52 Neden: Yazım hatası
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön