View Single Post
Eski 06-05-2009, 08:17   #61
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Açıkçası ben tohumdan hiç denemedim. Bildiğim kadarı ile tohumdan üreyip soğana dönmesi daha zahmetli. Ben eğer yeniden dikim yapacaksam, kumla toprağı karıştırıp çok gevşek bir toprakta yapraklanmalarını bekliyorum. Genellikle 1 sene sonra da baharda kimseler yokken kumsalda yeniden dikiyorum. Ve bir senede (çiçek açmış olsun ya da açmamış olsun) genellikle soğanlar yavrulamış oluyorlar.

Bu saksıdaki soğanlar genellikle çiçek açmadılar bende. Çünkü ben onları kopmuş, köksüz yapraksız olarak bulup saksılara dikiyorum. Ancak kendilerini toparlıyorlar, kökleniyor ve yapraklanıyorlar. Saksıda çiçek açıp açmamaları da benim için çok önemli olmuyor.

Yazlığın bahçesinde de bir tek soğan olarak diktiğim kum zambağı vardı. O da 2-3 sene hiç çiçek açmadı daha sonrasında çiçeklenmeye başladı. Ama ben genellikle çiçekleri solduktan sonra soğanı güçlensin diye çiçeğini sapından kesiyorum. Tohumladıklarını göremedim bendekilerin. Zaman zaman çapa yaparken rastladığım küçük soğanları da saksılara alıp daha sonra kumsala geri götürüyorum. Belki saçma bir çaba ama sanki o zaman özgür bırakmışım gibi geliyor.

Kumsalda tohumlamış zambaklara rastladım ancak hiç tohumlarından alıp denemedim. Çimlendirme şekliyle ilgili bir sorun oluyor olabilir belki. Fazla sulama veya ışıksız kalması falan, bilemedim şimdi

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön