Bilgi için teşekkür ederim lerdemir. Uygulamalarında gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Birkaç kök bir arada düşüncesinde dayanağım iki adet:
1. si gardenya bir çalı ve siyeç bitkisidir ve tüm çalı ve siyeç bitkileri birden fazla bir arada bulunur.
2. si gardenyanın çoğaltılmasında izlenen bir yöntem. Bir gardenyada alt dallarının uç dal ayırımına yakın yerlerden 1 cm lik kabuk kazıması yapıp toprağa yatırdığınızda üzerine bir taş koyup orada nemlendirdiğinizde ana daldan ayırmadan köklenme sağlayabilir ve köklenme gerçekleştiğinde ana daldan ayırabilirsiniz. Bu bilgiyi yabancı bir bahçivanlık sitesinden aldım. Bu şekilde çoğalma gardenyanın yanyana çoğalmaya eğilimli olduğunu yere temas eden dallar vasıtası ile çoğalabileceğini ve doğal yaşamında komşu komşu yaşadığını gösteriyor. O nedenle bir saksıda başka bir ağacın varlığı gardenyayı rahatsız etse de birden fazla gardenyanın bir arada olmasının bir sakıncası da yok gibi. Zaten öyle olmada satın aldığım ve hollandadan gelen ithal gardenya saksısında 15 cm lik saksıya 3-4 kök gardenyayı bir arada dikmezlerdi diye düşünüyorum.
|