Uzun oldu ama sorunumu tam olarak anlatmak istedim...
Merhaba fittonia için çok az şey yazılmış. Sanırım fittoniası olanlar az. Babamın bana aldığı bu çiçeğin adını buradan öğrendim. Toprak harcı olarak ne yazık ki zaman darlığından uygun birşey kullanamadık, bildiğiniz toprağa fideyi diktik. Hiç güneşte bulundurmadım. Ancak ne yaptıysam bu çiçek kendini bir türlü toparlayamıyor.
Gölgeye, az ışık alan bir yere koydum olmadı, bol ışık alan bir yere koydum olmadı, mutfağa aldım nem daha çok diye gene olmadı, tabağa su doldurup yanında bıraktım nemlilik olsun diye olmadı, yapraklarına içme suyu püskürttüm (kireçsiz olsun diye) daha beter oldu her püskürtüşümde. Ben bu bitkiyi anlayamıyorum. Yapraklar genel olarak aşağıya doğru sarkıyor dik bir şekilde durmuyor. Yaprakların uçları kuruyor sonunda tüm yaprak ölüyor (nem az diye düşünüyorum ama aldığım önlemlerde kar etmiyor).
Yeni çıkan minik yapraklar da var, ama onlarda ya büyümeden kuruyor ya da hiç büyümüyor diplerinde öyle nokta gibi duruyorlar.
Büyük ihtimal nem eksikliği var ama ne yaptıysam olmadı. Bide toprağı hiç kurumuyor bunun etkisi var mıdır? Çiçekçiden çiçek tprağı alıp dikkatlice kökten toprağı kısmen kurtarıp yeni toprağa mı ekmeliyim? (Gerçi çiçek toprakları da kurumuyor :S)
Sıvı gübrede kar etmedi.
Birde kaloriferler artık yanmıyor, ev soğuk, bu da etkiliyor olabilir mi? nem ve sıcaklık için acaba tekrar mutfağamı alsam?
Yaprakları kağıt gibi incecik, inanılmaz narin...
Ne yapacağımı şaşırdım. Lütfen yardım, bu durum normal mi? gerçi yazılanlara göre ocak-nisan dinlenme dönemiymiş, bu aydan sonra acaba çiçek kendine gelir mi? Sabretmem mi lazım sadece?
|