View Single Post
Eski 05-05-2009, 08:08   #28
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Açıklamalarıma tekrarla uyarmak.

Arkadaşlar Yanmıştı ,nasıl yanar, ahır güresi, güvercin gübresi, tavuk gübresi gibi kavramlar genelde hayvansal dışkılardan oluşur bunların içeriğinin bitki besin değerleri açısından bilinmesi için hayvanlara yedirilen yemlere bağlı olarak değişir.

Arkadaşlar bu gübrelerde bizi ilgilendiren konu şu olmalıdır olgunluğu vede içinde taşıdığı besin değerleridir, hangi gübre olursa olsun ister yanmış olsun itersede taze gübre olsun bitkilere veriliş aşamasında bitkiye verilişinde bitkinin bu besin içeriğinin kendi ihtiyaçları gözönünde almak durumdayız, diyelimki gübremiz yanmış olgunlaşmış olsun bu gübrenin bitkiye gerçekten yarayışlı olacağı anlamını taşımaz, burada kıstas bitkinin ihtiyacı olan içeriğidir.

Önce toprağımızda bitkiye yarıyacak bitki besin değerlerinin bilinmesidir eksiklik ve fazlalık bilindikten sonra uyguluyacağımız miktar ortaya çıkar ve ozaman ölçüsü ile bitkinin ihtiyacını karşılarız. Ama biz bu kurallara uymadan elimizde nasıl olsa var atalım toprağa dursun dersek işi allaha bırakmış kişiye döneriz.

Toprağa bırakılan bu gübre toprağın ph (geçirgenlik özelliği),Ec si(elektriksel tuzlu luğu) bağlı olarak gübrenin de ph ve Ec değerleriyle birleşince ortaya çıkan toplam değerle bitkinin kabul edeceği değerlerin dışındakiler toprakta kalacak alınamıyan bu besin maddeleri yağmurlarla yeraltı sularına karışarak kirliliğe sebeb olacak, toprakta kalırsa birikim yaparak toprağın tuzlanmasına sebeb olacak.

Arkadaşlar kızmasınlar ama ben bu konu içinde hep ölçülerden bahseden yorumlarda bulundum, ama nafile arkadaşlar hep pratik yaklaşımlarla kullanım ölçü arayışlarına devam ediyorlar bunu akıl sahibi olanların anlayıp kabul etmesi mümkün olmadığını kabul edeceklerine deneme yanılma yöntemiyle geçiştirme çabaları içinde bulumaları bence aymazllığın en önde gideni olarak kabul ediyorum.

Arkadaşlar duyanınız vardır veya yoktur ama bilesiniz bundan böyle herkes babadan görme, bir bilene sorma devri bitmiştir her kes kendi kafasına göre ne gübre ( kimyasal-ahır ) ne zirai ilaç kullanamıyacaktır tarım bakanlığı konuya ziraat mühendislerinin vereceyi reçeteyle işlerini görecektir bilesiniz.

Hepinizin affına sığınarak konuyu biraz sert olarak bağlıyorum, toprakla çalışmalarınızda hepinize başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız.

Sevgi ve saygılarımla.


Düzenleyen epsody : 17-12-2010 saat 00:00
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön